Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-02 15:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/anna-greta-hessman-100-far-inte-ta-emot-besok-valdigt-trist/

Sverige

Anna Greta Hessman, 100, får inte ta emot besök: ”Väldigt trist”

Anna Greta Hessman saknar barnbarnens sällskap på äldreboendet.
Anna Greta Hessman saknar barnbarnens sällskap på äldreboendet. Foto: Jonas Hessman

Anhöriga uppmanas att undvika onödiga besök på äldreboenden för att stoppa nya coronasmittan – på vissa är det totalstopp. Anna Greta Hessman, 100, har bara tv:n som sällskap.

– Det är långsamt här och väldigt, väldigt trist, säger hon. 

Förra veckan skärpte Folkhälsomyndigheten riktlinjerna för äldreboenden – anhöriga bör undvika onödiga besök i syfte att begränsa nya coronasmittan. 

Därefter har flera äldreboenden tagit beslutet att stoppa samtliga besök. 

Hundraåriga Anna Greta Hessman, som bor på ett äldreboende i centrala Stockholm, säger att det är tråkigt att inte kunna ta emot besök.

– Det är inte gott att roa en hundraåring. Jag ser och hör dåligt, men kan titta på tv och det är jag glad för. Det är långsamt här och väldigt, väldigt trist. 

Hennes vänner är döda och hon har ingen på äldreboendet att umgås med. I vanliga fall brukar hennes son och två barnbarn komma förbi då och då. 

– Barnbarnen brukar komma tillsammans med sina barn, det tycker jag är roligt, säger hon och tillägger: 

– Men man ska egentligen inte klaga, för jag är frisk och har inte ont någonstans. Personalen här är också fantastisk. 

Barnbarnet Jonas Hessman säger att han pratar med sin farmor nästan varje dag. 

– Hon är så ledsen för att ingen kan besöka henne. Hon har väldigt tråkigt just nu. 

Ann Löfbergs mamma är 103 år och bor på ett äldreboende i en förort till Stockholm efter att ha brutit lårbenet. Mamman har bara varit på äldreboendet i ungefär en vecka och har inte hunnit vänja sig vid platsen. Nu är hon helt ensam och uppgiven sedan boendet infört totalstopp, menar dottern. 

– Jag tycker det är helt förskräckligt att de här gamla människorna inte får ta emot besök, de blir ledsna. Det är större risk att de dör av det än viruset. 

Mamman är nästan helt blind och använder hörapparat. 

Ann Löfberg vill kunna besöka sin mamma på äldreboendet.
Ann Löfberg vill kunna besöka sin mamma på äldreboendet. Foto: Mickan Palmqvist

Ann Löfberg har åkt till äldreboendet med batterier till hörapparaten och kläder, men fick bara lämna av sakerna vid porten. Hon tycker att det borde gå att få dispens från besöksförbudet om man lämnar in något slags friskintyg, och skulle gärna betala för provtagning ur egen ficka. 

– Jag vet inte riktigt hur det skulle gå till. Men det är grymt mot de gamla att de inte får ta emot besök. 

Intresseorganisationen SPF Seniorerna säger att man kanske måste fundera på vilka negativa konsekvenser besöksförbuden kan få för de äldre om det här drar ut på tiden. 

– Sociala relationer är viktiga. Men vi är inga experter på smittspridning så sådana här rekommendationer lämnar vi till myndigheterna, säger Anna Eriksson, pressansvarig på SPF Seniorerna. 

Statsepidemiolog Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten menar att de är väl medvetna om att det varken är trevligt eller bra om äldre inte har kontakt med sina anhöriga, men säger att de måste skydda dem. 

– Tyvärr så finns det inget rimligt och säkert sätt att utfärda friskintyg. En person kan testa positivt två timmar efter att ha testat negativt. 

Läs mer: 

Totalstopp för anhöriga på äldreboenden i Stockholm

Här sprids influensavirus mest – familjen, skolan och arbetsplatsen