Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Anna-Lena Laurén är DN:s nya Rysslandskorrespondent

Foto: Niklas Sandström/KSF Media

Dagens Nyheter fortsätter att satsa stort på utrikesjournalistiken och öppnar en permanent redaktion i Moskva med den prisbelönta reportern Anna-Lena Laurén som Rysslandskorrespondent.

Anna-Lena Laurén var sin första period i Ryssland för det finländska public service-bolaget Yle mellan 2006 och 2010. De senaste åren har hon varit Moskva-korrespondent för Hufvudstadsbladet och Svenska Dagbladet. Hon har skrivit fem böcker om bland annat Ryssland, Kaukasien och Centralasien.

2015 tilldelades Anna-Lena Laurén Publicistklubbens pris Guldpennan med motiveringen: För engagerande rapportering med lyskraft och språklig rikedom från ett minerat fält.

– Utvecklingen i Ryssland är en av vår tids stora frågor, som har stor påverkan på Sverige, Europa och världen. Det är nödvändigt att vi är kontinuerligt på plats i Moskva och har den bästa bevakningen från området. Jag är väldigt glad att vi anställer Anna-Lena Laurén som korrespondent, säger DN:s chefredaktör Peter Wolodarski.

Hon tillträder i början av februari och säger själv:

– Dagens Nyheter är tidningen med den mest omfattande omvärldsbevakningen på svenska. Jag älskar utrikesjournalistik, att vara korrespondent, därför är det en enorm möjlighet att få vara det för en tidning med DN:s resurser.

2016 blir ett viktigt år för utrikesjournalistiken med presidentval i USA, kriget i Syrien, flyktingkrisen och IS framfart, bland mycket annat.

DN har det största korrespondentnätet av alla svenska tidningar och förstärker samtidigt bevakningen med Ingmar Nevéus, som vid sidan av Dagens Nyheters EU-korrespondent Annika Ström Melin blir Europakorrespondent – en helt nyinrättad tjänst.

– För att följa världsutvecklingen ur ett svenskt perspektiv ska det vara oumbärligt att läsa Dagens Nyheter. Vi satsar både på att vara först med nyheter och att ha de viktigaste fördjupningarna, samt de vassaste analyserna för att skapa förståelse vår omvärld, säger DN:s utrikeschef Pia Skagermark.

Det betyder att Dagens Nyheter har följande medarbetare som bevakar världen:

Moskva: Anna-Lena Laurén

Berlin: Jan Lewenhagen

EU-korrespondent samt kommentator: Annika Ström Melin

Europakorrespondent: Ingmar Nevéus

Mellanösternkorrespondent: Erik Ohlsson

Jerusalem: Nathan Shachar

Världenkommentator: Michael Winiarski

Peking: Torbjörn Petersson

Paris: Magnus Falkehed

London: Pia Gripenberg

Washington: Sanna Björling

New York: Martin Gelin

Rom: Peter Loewe

Rio de Janeiro: Henrik Brandao Jönsson

Nairobi: Erik Esbjörnsson

Helsingfors: Philip Teir

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.