Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-18 21:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/anna-lena-lauren-ge-oss-valfrihet-att-kopa-telefoner-som-haller/

Sverige

Anna-Lena Laurén: Ge oss valfrihet att köpa telefoner som håller

Foto: Julia Mård

Det absolut värsta jag vet med smarttelefoner är att de måste bytas ut med jämna mellanrum.

I mitt liv finns redan alldeles för många saker som stjäl tid utan att kännas meningsfulla. Man måste fylla i skattedeklarationen, man måste tömma sin mejlbox. 

Och ibland måste man byta ut sin telefon, som har kostat en förmögenhet men ändå bara håller i några år. Antingen blir den olidligt långsam eller också säger batteriet upp kontraktet. Jag har bytt batterier på mina telefoner upprepade gånger, eftersom jag inte vill köpa ny telefon. Jag vill inte delta i detta fruktansvärda slöseri med råmaterial.

Men det slutar alltid på samma sätt. 

För några veckor sedan var det dags igen. Jag marscherade till en Applebutik i Moskva, utrustad med instruktioner från DN:s teknik­avdelning om vad jag skulle inhandla. Det visade sig att mina gamla hörlurar inte fungerar med den nya modellen. Den har nämligen en och samma ingång för både laddare och hörlurar. Nu måste jag ha två olika hörlurar, ett par för telefonen och ett annat för datorn – som bägge tillverkas av samma företag.

Det visade sig också att även om den nya modellen är av samma storlek som den gamla måste jag ändå köpa ett nytt skyddsfodral. Kameran är placerad på ett annat ställe. Nu har jag köpt ett nytt skyddsfodral. Hemma ligger två gamla fodral och skräpar.

Smarttelefoner är som ömtåliga blommor. De tål ingenting, framför allt inte att tappas i golvet. Samtidigt blir de hela tiden större, klumpigare och besvärligare att hålla i handen. Först får man köpa en telefon, därefter en uppsättning svindyra attiraljer för att skydda mimosan. Varje gång telefonen byts ut måste samtliga attiraljer köpas på nytt. 

Apple har tänkt ut det bra.

Försäljaren talade om att de har ett nytt, fint erbjudande. För en försäkring på motsvarande 1 500 kronor lovar företaget mig en splitter­ny telefon om den gamla skulle tappas i golvet.

– Det räcker med att den får en liten skråma och så får ni en helt ny telefon, sade expediten stolt.

– Vet ni hur många sällsynta metaller som finns i en smarttelefon? Ni föreslår att det är så vi ska hushålla med jordens resurser? undrade jag. 

Expeditens blick började omedelbart flacka.

– Det var bara ett erbjudande. Varje kund naturligtvis gör som hon vill.

Jag betalade för telefonen och gick till kontoret, medan jag funderade på hur det kunde bli så här. Varför betraktar vi det som normalt att med jämna mellanrum lägga ut en summa motsvarande en svensk garantipension för en telefon?

Jag har inte betalat den här summan själv eftersom det handlar om en arbetstelefon. Men det spelar ingen roll. Någon betalar. Till exempel invånarna i Kongo-Kinshasha, där ett inbördeskrig vid det här laget har pågått i över tjugo år. En drivande faktor är jakten på kobolt. Det behövs för att tillverka batterierna som driver våra mobiltelefoner, elbilar och bärbara datorer. 

Gruvdrift – som också går att göra på ett hederligt sätt – är en förutsättning för den moderna människans livsstil. Det går inte att tillverka litiumjonbatterier utan nickel, kobolt och litium. 

Men det går att hushålla med resurserna. Jag är helt övertygad om att jag inte är den enda konsumenten i västvärlden som inte vill ha en ny telefon vartannat, vart tredje år. Jag vill ha en telefon som håller i tio år och med den ska man kunna ringa, använda nätet och skicka meddelanden.

Alla nya, fina funktioner som Apples ingenjörer tänker ut på sina luftkonditionerade kontor intresserar mig inte. Jag vill inte ha dem. 

Hur kommer det sig att den kapitalism där valfrihet har blivit en religion inte erbjuder någon valfrihet? Det enda som erbjuds är nya funktioner, nya modeller. Nya jävla hörlurar. Vi vill inte ha dem. Vi vill ha grejer som håller. Ge oss valfrihet.