Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-05 16:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/anna-lindstedt-frias-av-tingsratten/

Sverige

Tidigare Kinaambassadören Anna Lindstedt frias av tingsrätten

09:10. Ex-ambassadören Anna Lindstedt frias från misstanke om brott mot rikets säkerhet .

Den förra Kinaambassadören Anna Lindstedt frias för brott mot rikets säkerhet, i en dom som blev offentlig klockan 11 på fredagen. Enligt domen hade Lindstedt som ambassadör rätt att företräda Sverige, och har inte agerat egenmäktigt. 

Den förra Kinaambassadören Anna Lindstedt stod åtalad för brott mot rikets säkerhet, ”egenmäktighet i förhandling med främmande makt”. 

Men enligt tingsrätten har inte åklagaren bevisat att hon har ”förhandlat i en diplomatisk angelägenhet med någon som företrädde kinesiska statens intressen”. Även om hon skulle ha gjort det, så hade hon varit behörig att göra det i egenskap av ambassadör i Kina, säger rådmannen Anna Flodin på en presskonferens vid 11.15. 

Tingsrätten påpekar att den lagstiftning som åklagaren använt sig av är gammal och att det inte finns någon praxis i hur den ska tolkas, därför ska man vara återhållsam.

Tingsrätten underkänner alltså åklagarens resonemang: 

– Brottet egenmäktighet vid förhandling med främmande makt tar enligt tingsrätten inte sikte på ambassadörer som företräder sitt land gentemot det land som ambassadören är ambassadör i. Redan av detta skäl ska den åtalade ambassadören frikännas, anser rådmannen Anna Flodin i en skriftlig kommentar. 

Hon var rättens ordförande.

Rådman Anna Flodin under sin presskonferens.
Rådman Anna Flodin under sin presskonferens. Foto: Lisa Mattisson

På en presskonferens direkt efter domen gick hon igenom varför Anna Lindstedt frikändes från brott. Det hade enligt rätten krävts att åklagaren kunnat bevisa tre saker för att fälla Anna Lindstedt: 

• Att Anna Lindstedt föregivit att hon var behörig att förhandla för Sverige, utan att vara det. 

• Att hon själv deltagit i förhandlingarna i en diplomatisk fråga. 

• Att förhandlingen skett med någon som företrädde främmande makts intressen. 

Tingsrätten slår för det första fast att Anna Lindstedt som ambassadör i Kina var ”behörigt ombud för Sverige” och alltså inte agerat egenmäktigt eller föregivit att hon varit ombud. 

– Ambassadörer har en vid behörighet att företräda Sverige mot det land där ambassadören är ambassadör i. Den här behörigheten kan inte inskränkas genom interna instruktioner från landets utrikesdepartement. Behörigheten kan missbrukas, men det är inget som tingsrätten haft att pröva i det här målet, sade Anna Flodin. 

Inte heller de andra punkterna har åklagaren lyckats bevisa, enligt Flodin. 

Det räckte inte med att Lindstedt var på plats vid sammankomsten om hon inte själv deltagit i förhandlingarna, något som inte visats. Åklagaren har också misslyckats med att visa att de två affärsmännen haft ett uppdrag eller stämt av med den kinesiska staten inför uppdraget. 

Åklagare Henrik Olin.
Åklagare Henrik Olin. Foto: Pontus Lundahl/TT

Åklagaren Henrik Olin, som drivit målen, är besviken: 

– Det är så klart otillfredsställande att tingsrätten gör en annan bedömning. Det bara att krasst konstatera, säger kammaråklagare Henrik Olin, till DN.

Han svarar också att åklagarna nu ska läsa den friande domen noga innan de tar ställning till om den ska överklagas.

Lindstedt medverkade till ett möte mellan den fängslade svenska bokförläggaren Gui Minhais dotter Angela Gui och kinesiska affärsmän. Deras syfte visade sig vara att försöka pressa dottern att sluta driva på för sin fars frigivning. 

Lindstedt hade inte något uppdrag från UD att agera för ett möte.

Gui Minhai dömdes senast till tio års fängelse i Kina, anklagad för att ha lämnat otillåten information till främmande makt. Samtidigt uppgav Kina att han avsagt sig sitt svenska medborgarskap.

Läs mer: Frågor och svar om fallet med Kinaambassadören. 

Ämnen i artikeln

UD
Kina
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt