Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-05 16:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/anna-lindstedt-om-friande-domen-glad-och-lattad/

Sverige

Anna Lindstedt om friande domen: Glad och lättad

01:18. Anna Lindstedts advokat kommenterar domen.

Sveriges förra Kinaambassadör kommenterade vid 13.00-tiden för första gången den friande domen.

– Jag är glad och lättad över frikännandet, säger hon i ett uttalande.

Efter förmiddagens friande dom skulle försvaret och Anna Lindstedt lämna kommentarer på en presskonferens vid 13.15-tiden. 

– Jag är glad och lättad över frikännandet. Nu ska jag försöka komma tillbaka till ett normalt liv, säger Anna Lindstedt i ett uttalande. 

Det blev sedan ett mycket kort uttalande från försvaret.

Anna Lindstedt säger att domen är viktig inte bara för henne utan även för svensk diplomati. 

– Som svensk diplomat måste man vända på alla olika stenar för att försöka få en frihetsberövad medborgare frigiven, fortsätter Lindstedt.

Anna Lindstedt.
Anna Lindstedt. Foto: Lars Lindqvist

Hennes försvarsadvokat Conny Cedermark konstaterar: 

– Tingsrätten har lyssnat till våra argument i alla delar. Domen är klok och helt i enlighet med våra förväntningar.

Cedermark konstaterar att det inte varit någon skillnad för Anna Lindstedt om hon representerat Sverige i Kina eller i Sverige. 

– Som ambassadör har Anna Lindstedt haft rätt att förhandla på Himmelska Fridens torg. Under de premisserna är det självklart att hon också haft rätt att delta i ett möte på Tegelbacken.

Utrikesminister Ann Linde vill inte säga något om frikännandet av Anna Lindstedt utan hänvisar till UD:s presstjänst. Där lämnar presskommunikatören Julia Eriksson Pogorzelska följande kommentar till DN: 

– Anna Lindstedt har i dag friats från misstankarna om brott mot Sveriges säkerhet. Det återstår att se om domen överklagas. Om så blir fallet fortsätter processen i hovrätten. Innan en dom vunnit laga kraft kan UD inte ge några närmare kommentarer. UD har inte polisanmält Anna Lindstedt.

Läs mer: 

Tidigare Kinaambassadören Anna Lindstedt frias av tingsrätten

Angela Gui: ”Faktum kvarstår att hon aktivt deltog i ett påverkansförsök”

Tidigare ambassadörer om friande domen: ”En stor lättnad”

DN ledare: Efter domen har UD ännu mer att förklara

Ämnen i artikeln

UD
Kina
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt