Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Annalkande oväder stoppar tågtrafik i norr

Annalkande stormen ”Dagmar” gör att all tågtrafik från Gävle ända upp till Vännäs stoppas under natten mot måndagen. Passagerarna på Veolias nattåg mellan Malmö och Åre erbjuds att övernatta ombord, när tåget gör halt på halva vägen i natt.

Färden fortsätter sedan på annandagens morgon.

– Vår prognos är att tåget kommer fram till Åre klockan 14 på annandagen, säger Hasse Höwitz på Veolias pressjour till DN.se på söndagseftermiddagen.

– Det är ju ett nattåg så det är väldigt många liggplatser ombord, säger han.

Klockan 20 på juldagen stannade tågtrafiken mellan Norrland och övriga Sverige efter beslut från Trafikverket. Stoppet gällde i Jämtlands, Gävleborgs och Västernorrlands län på såväl stambanan som ostkustbanan. Tidigast klockan 8 på annandagens morgon får tågen börja rulla igen.

Anledningen är att man är rädd att stormen ”Dagmar”, som under natten mot måndagen var på väg in över norra Sverige, ska orsaka exempelvis nedrasade kontaktledningar som gör att tågen blir stillastående.

– Totalt är det ett 20-tal tåg som påverkas, varav sex är godståg, säger Peter Behrman, pressinformatör på Trafikverket.

– När det värsta av stormen sinat ska man kolla att alla kontaktledningar är intakta och att det inte ligger skräp över banan. Men förhoppningen är att tågen börjar gå igen vid 8-tiden i morgon bitti.

För SJ handlar
det om ett tiotal avgångar, säger Magnus Andersson på SJ:s pressjour, till TT. Några ytterligare avgångar kan ha påverkats om dessa inte hann fram till slutdestinationen innan stoppet inleddes.

SJ erbjuder full återbetalning alternativt ombokning till annan dag för dem som tvingas avbryta sin resa på grund av problemen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.