Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Anne Ramberg: Kungens ståndpunkt bör äga företräde

Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg försvarar på lördagen sina tidigare uttalanden om mediernas hantering av kungen, hans vänner och maffian: "Hans ståndpunkt bör äga företräde tills motsatsen bevisats", säger hon till DN.se.

”Jag tror inte att det finns anledning att lita på personer som just är dömda för förberedelse till utpressning”, sade Anne Ramberg i Aktuellt den 1 juni. Det har av många tolkats som att hon anser att den rättsligt immune kungen alltid har rätt och kriminella alltid har fel. Hon står fast vid sina uttalanden.

– I sakfrågan har jag tydligt talat om vad jag tycker om saken och jag har ingen annan uppfattning än den. Är man är en hederlig betraktare så ser man att utgångspunkten för min kritik var mediernas rapportering, säger Anne Ramberg.

– Vissa medier har åberopat uppgifter från en person dömd för försök till utpressning och en landsflyktig gangster för att med dessa driva vad jag menar är en kampanj utan motstycke.

Anne Ramberg har tidigare i sin Advokatsamfundet-blogg förklarat vad hon menade och på lördagen kom ytterligare ett förtydligande i bloggform. Det handlar inte om att ”svassa för kungen” skriver hon och tillägger att hon aldrig har gjort generella uttalanden om kriminellas trovärdighet. Vad hon har sagt måste ”sättas i sin kontext”.

”I en situation när kungens verklighetsbeskrivning står i motsats till vad en utpressningsdömd person påstår bör kungens ståndpunkt äga företräde intill dess det föreligger rimlig bevisning till stöd för motsatsen. Denna självklara rättsprincip borde stödjas av alla”, skriver hon i bloggposten ”Två tillrättalägganden”.

– Jag vidhåller att så länge de här herrarna inte har  kommit med någon övertygande bevisning ska statschefen – eller vem som helst annars – betraktas som oskyldig. Jag ser inga som helst skäl att ändra den inställningen och i synnerhet brottmålsadvokater borde värna den. Även kungen som person och instuitution ska åtnjuta den så kallade oskuldspresumptionen, säger Anne Ramberg.

Det andra tillrättaläggandet i lördagens bloggpost handlar om den kritik som riktats mot henne från de egna advokatleden, med Claes Borgström i spetsen. Vid samfundets årsmöte på fredagen hade Borgström med flera anmält sig för deltagande, men ”valde att inte komma” skriver Anne Ramberg.

Att hon över huvud taget yttrade sig i sammanhanget har väckt kritiska reaktioner. Det har bland annat påpekats att hon är god vän med både Anders Lettström och kungaparet, varför många frågat sig om hon inte använder sin offentliga position för att vädra sina privata åsikter. Anne Ramberg slår ifrån sig kritiken.

– Vi uttalar oss i en rad frågor, främst när det handlar om rättssäkerhet och jag anser att det är en av Advokatsamfundets absolut viktigaste uppgifter att påtala när det fernissan krackelerar. Och rättssamhälle handlar inte bara om brott, utan också om exempelvis yttrandefrihet och integritet, säger hon.

Med tanke på uppståndelsen, ångrar du något?

– Nej, jag ångrar inget av det jag har sagt eller skrivit. Det jag tycker är tråkigt är att jag medvetet eller omedvetet har feltolkats eller återgivits inkorrekt. Jag utgår från att ingen på fullt allvar tror att jag, privat eller professionellt, skulle ha den åsikten att det inte går att lita på kriminella.

Har du varit med om något liknande förr?

– Jag uttalar mig i många frågor och av samfundets femtusen ledamöter finns det säkert flera som inte varje gång delar de synpunkter som dock inte är mina egenpåhittade utan har utgångspunkt i vad Advokatssamfundet officiellt gett uttryck för i exempelvis remissvar, säger Anne Ramberg.

– I det här fallet är det resultatet av att vi nyligen yttrat oss över en rad lagrådsbetänkanden som handlar om yttrandefrihet. Att det blir så här uppmärksammat är ytterst sällsynt, men en av de kritiker som undertecknat det nu aktuella brevet drev något likartat när jag tillträdde. Så visst känns det igen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.