Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Annie Lööf: Därför förlorade vi valet

Alliansen måste förnya sig för att kunna vinna valet 2018. ”Vi förlorade för att vi inte hade en tillräckligt tydlig berättelse om framtiden”, säger Centerledaren Annie Lööf, som samtidigt utlovar att regeringen kommer att åka på många nederlag den kommande mandatperioden.

Knappt två månader har gått sedan de borgerliga partierna fick lämna ifrån sig regeringsmakten och gå i opposition. I och med att Fredrik Reinfeldt sagt upp sig som partiordförande för Moderaterna är det snarast Centerns Annie Lööf som tagit över ledarrollen för alliansen efter valet. Med oblyg attackvilja har hon slagit ner på det mesta som den nya regeringen föreslagit och samtidigt nobbat alla försök till samarbetsinviter från Stefan Löfven.

– Anledningen är politisk. Jag gick till val på sänkta kostnader för små företag, fler jobb till unga och en levande landsbygd. På alla de punkterna så är vänsterregeringen helt emot. Jag har inget emot Stefan Löfven som person men politiskt står vi väldigt långt ifrån varandra, säger Annie Lööf.

På måndag lägger allianspartierna fram sin gemensamma budgetmotion och Annie Lööf har trots det parlamentariska läget inga förhoppningar om att den ska få majoritet i riksdagen.

Däremot hoppas hon på att de borgerliga ska kunna åsamka regeringen omfattande förluster i andra frågor.

– Vi har en historiskt svag regering och vi har en historiskt stark riksdag. Vi i alliansen kan använda oss av detta genom att vi blir större än S och MP. Det kommer att vara många nederlag som väntar regeringen, säger Annie Lööf.

De kommande fyra åren innebär samtidigt en period där allianspartierna måste slicka sina sår och forma en ny gemensam politik för att kunna vinna valet 2018. Annie Lööf lämnar inget utrymme för att bryta sig loss från allianssamarbetet.

– Vi är starkare tillsammans än var och en för sig. Med alliansens 141 mandat kan vi påverka och vi kan stifta lagar i riksdagen. Vi kan fälla regeringen i en rad olika frågor på ett helt annat sätt än vad Centern som enskilt parti kan göra. Alliansen är också nyckeln tillbaka till Rosenbad.

Men för att återta regeringsmakten om fyra år krävs att allianspartierna blir bättre på att beskriva vilket samhälle man faktiskt vill ha, menar hon. Det gjorde man inte inför senaste valet.

– Trots all statistik och fakta som fanns om att Sverige är världens bästa land att åldras i, har en exceptionellt stark ekonomi och att vi satsat historiska resurser på både infrastruktur och välfärd så lyckades vänstersidan sätta bilden av att något håller på att gå sönder. Vi lyckades inte mota detta.

– Sen hade vi inte en gemensam framtidsvision förrän för sent. Vi hade inte en tydlig alliansagenda förrän de sista veckorna.

Hon vill inte lägga skulden på någon enskild för misslyckandet utan upprepar att ”alla har ett gemensamt ansvar”. Men hon understryker samtidigt att det krävs en rejäl förnyelse inför nästa val. Framför allt gäller det jobbpolitiken, där hon bland annat vill lyfta fram redan kända krav på förändringar av arbetsrätten men också rejäla skattelättnader för både privatpersoner och företag.

– Vi kommer att vara pådrivande för en offensiv jobblinje. Jobben och småföretagen kommer att vara en huvudkonflikt mot regeringen. När ekonomiskt utrymme ges behöver man både titta på inkomstskatter och arbetsgivaravgifter.

I den eftervalsanalys som Centern nu genomför ingår även att titta på varför Sverigedemokraterna hade så stora framgångar i det senaste valet. Annie Lööf understryker att C är det parti som förlorat minst till SD men att frågan ändå är viktig inför kommande val.

– SD:s livsnerv är utanförskapet, det är där de kan parasitera på människors oro och växa. Där det skapas utanförskap och arbetslöshet frodas också missnöje. Att skapa jobb och framtidstro på landsbygden är en nyckel till att stoppa SD:s framfart, säger Annie Lööf.

Annie Lööf

Ålder: 31 år

Bor: Nacka

Bakgrund: Född i byn Maramö utanför Värnamo. Dotter till kommunstyrelseordföranden i Värnamo, Hans-Göran Johansson (C).

Blev invald i riksdagen med hjälp av personkryss 2006. Partiledare för Centern sedan 2011.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.