Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-21 16:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/annika-strandhall-och-sos-alarm-mots-av-kritik-efter-aprilskamt/

Sverige

Annika Strandhäll och SOS Alarm möts av kritik efter aprilskämt

Bild 1 av 2 Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S).
Foto: Jonas Lindkvist
Bild 2 av 2 SOS Alarm kritiseras för att ha skämtat om att larmnumret 112 skulle bytas ut.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) aprilskämtade om att hon ville införa ”Myndigheten för säkert avlande”.

SOS Alarm skrev att nödnumret 112 bytts ut.

Båda möttes av kritik i sociala medier – samtidigt som många uppskattar humorn.

Rätta artikel

”Nu har vi lanserat 211, ett enklare nummer för vänsterhänta!”, står det på Instagrambilden som SOS Alarm publicerade. Enligt SOS Alarm är inlägget ett sätt att uppmärksamma de många busringningarna till det riktiga nödnumret 112. 

– Nu har bilden fått stor spridning och många har fått sig ett gott skratt, det är övervägande positiva reaktioner. Vi har nått vårt mål som var att uppmärksamma den här frågan, säger Sarah Hummerdal som är pressansvarig hos SOS Alarm.

Den som sveper vidare i inlägget ser att det står att man inte ska busringa - inte ens den 1 april. Kommentarerna under SOS Alarms inlägg är minst sagt blandade, och flera kommentarer är kritiska:

”Så otroligt sjukt att driva med en sån samhällsviktig sak”

Av 3,2 miljoner samtal till 112 varje år så är 100 000 busringningar, enligt SOS Alarm.

Såhär i efterhand, tycker ni att det finns någon anledning till självkritik?

- Det är en relevant fråga om man kan skämta om så här allvarliga saker. Men jag tror inte att folk misstolkar nödnumret som är grundmurat. 99 procent av svenska folket känner till numret 112 och därför bedömer vi risken att någon ringt fel idag som väldigt, väldigt liten, säger Sarah Hummerdal, pressansvarig hos SOS Alarm.

Även socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) har kritiserats för sitt aprilskämt idag. Hon skrev ett Facebookinlägg om att en ny myndighet för minskad ensamhet och ökat barnafödande nu införs - Myndigheten för säkert avlande. Detta för ”att öka den mellanmänskliga intimiteten, minska ensamheten och hålla barnafödandet på en fortsatt hög nivå”.

Många skriver att de uppskattar socialförsäkringsministerns humor. Samtidigt kallar flera personer skämtet osmakligt och vissa tycker att det är ett hån mot personer som kämpar för att få barn:

”Inte ens roligt skämt. På bekostnad av de som försöker bli föräldrar och kämpar med det varje månad och du skojar om det.”

Annika Strandhäll skriver i ett mejl till DN:

”Jag tror att vi behöver mer humor i politiken. Inte mindre. Sedan är jag ju trots allt göteborgare. Tidigare har jag aprilskämtat om ersättning för vård av sjuk man. Denna gång handlade aprilskämtet om en myndighet för mer kärlek. Alla tycker inte att alla skämt är roliga. Så är det.” 

Läs mer: Så skämtar företagen och myndigheterna under första april