Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Anslag om tiggeri inte från polisen

På flera platser i Göteborg har någon satt upp anslag om tiggeri som försetts med polisens emblem och som ser ut att vara undertecknade av Rikspolisstyrelsen. Men anslagen är falska, och den som satt upp dem kan ha begått ett brott, skriver Göteborgs-Posten.

Anslagen uppmanar allmänheten att inte skänka pengar till tiggare. De har bland annat satts upp utanför butiker, och även spridits på sociala medier. Polisen har inget alls med budskapet att göra.

– Alla förstår nog att polisen inte jobbar på det här sättet, säger Peter Adlersson, presstalesman på polisen i Göteborg, till GP.

Den som satt upp anslagen kan ha gjort sig skyldig till föregivande av allmän ställning, det vill säga att man falskeligen utger sig för att representera en myndighet.

Rikspolisstyrelsen finns inte längre, efter polisens omorganisation vid årsskiftet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.