Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-24 07:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/ansvariga-kande-till-mordmisstankarna-pa-aldreboendet-i-ett-ar/

Sverige

Ansvariga kände till misstankarna på äldreboendet i ett år

Polis och åklagare utreder misstankar om ett mord och två mordförsök på ett äldreboende i Storgöteborg. På polisens inrådan har ansvariga politiker inte gått ut med information om misstankarna till personal eller anhöriga, det skriver SVT Väst.  

Rätta artikel

Det var läkare på ett sjukhus i regionen som slog larm redan i maj förra året, då två kvinnor från samma avdelning på boendet kom in till sjuhuset med låga blodsockervärden.

I januari i år upptäcktes ett liknande fall och då påbörjades en utredning med åklagaren Stina Lundqvist. Utredningen försöker nu reda ut om det kan röra sig om aktiv dödshjälp på äldreboendet. 

– Det jag vet är att det är två incidenter där personerna har överlevt. I det tredje fallet avled brukaren i samband med händelsen. Men det är svårt att veta om brukaren avled på grund av insulinöverdoserna eller om det fanns andra orsaker, säger förvaltningschefen till TT. Där får sjukhuset vara behjälpligt med en obduktion för att fastställa dödsorsaken.

Polisutredningen har nu pågått i snart ett år och ansvariga kommunpolitiker har känt till misstankarna, men inte informerat vare sig personal eller anhöriga till de drabbade. 

– Det blev ju en polisutredning om mordförsök redan då. Men vi fick order av polisen att inte göra något som kunde störa utredningen, säger ordföranden för vård- och omsorgsnämnden i den aktuella kommunen till SVT Väst. 

Däremot vidtogs ett antal åtgärder, enligt politikern. Bland annat skärptes rutinerna insulinhanteringen på den aktuella avdelningen och boendet har även varit i kontakt med Inspektionen för vård och omsorg. 

I nuläget finns ingen som är skäligen misstänkt. 

– Sedan har vi naturligtvis personer som vi tittar på. Det är en naturlig del av förundersökningen att titta på till exempel vilka personer som har jobbat vid alla tillfällen, säger åklagaren Stina Lundqvist.