Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-20 04:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/antisemitiskt-klotter-pa-flera-hall-i-norden/

Sverige

Antisemitiskt klotter på flera håll i Norden

Stora Synagogan i Stockholm. Foto: Eva-Karin Gyllenberg

Judiska församlingar runt om i hela Norden har under natten mot söndag utsatts för antisemitiska attacker. 

Bland annat har någon satt upp klistermärken som liknar de davidsstjärnor som nazisterna i Tyskland tvingade judar att bära på 30-talet. 

– Det är obehagligt att det sker på årsdagen av kristallnatten, säger Aron Verständig, ordförande för judiska församlingen i Stockholm. 

Förutom klistermärkena har det också sprejats davidsstjärnor på olika fasader som tillhör judiska församlingar.

Enligt Aron Verständig har attacker som påminner om varandra inträffat på olika håll i Sverige, men också i Danmark och Norge. Judiska församlingen i Stockholm har sett vandalisering på judiska kulturhuset Bajits fasader och vid Stora Synagogan. Synagogorna i Norrköping och Helsingborg har också drabbats.

– Vi har ju polisanmält och så har vi kameraövervakning som vi har lämnat över till polisen, säger Verständig. 

I danska Randers har gravstenar välts på en judisk begravningsplats. Så många som 80 gravar har vandaliserats och någon ska ha hällt grön färg över gravstenarna. 

– De som gjorde det här är fega och oförskämda. Och jag hoppas verkligen att polisen får dem gripna, säger Randers borgmästare Torben Hansen till Politiken. 

Aron Verständig tycker att attacken är ”väldigt obehaglig”. 

– Det sker under årsdagen av kristallnatten och såpass koordinerat. Det är skönt att ingen person har kommit till skada. Men syftet med något sånt här är ju att skrämmas, säger Aron Verständig.

Läs mer: En ödetomt återstår av Berlins största synagoga