Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-19 09:19 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/antje-jackelen-det-ar-fantastiskt-att-vi-samlas-kring-detta/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Antje Jackelén: Det är fantastiskt att vi samlas kring detta

01:30. Påven välkomnades som en rockstjärna när han kördes in i en fullsatt Malmö arena på måndagskvällen. Efteråt framhävde företrädare för både katolicismen och protestantismen ömsesidighet och försoning.

Fem frågor till ärkebiskop Antje Jackelén, som hade äran att välkomna påven till Sverige.

Hur har dagen varit?

– Överväldigande. Det är stort att både ledningen för lutherska världsförbundet och påven är här, men också alla de andra ekumeniska gästerna som kommer från hela världen. Det är fantastiskt att vi samlas kring detta och att det finns ett så stort engagemang kring att vi vill komma ifrån konflikt till gemenskap och komma samman i hopp. Jag tror att det säger något om världsläget. Kanske även människor som är i periferin till kyrkan känner att det är något viktigt som sker här och att det pekar på att försoning och gemenskap är möjlig.

Vad har du sagt till påven i dag?

– Jag har välkomnat honom varmt till det land där hans vän Anders Ruuth hör hemma. Sedan har vi önskat varandra guds frid i kyrkan och det var ju ganska stort.

Du får många frågor om hur det känns att vara kvinna i sådana här sammanhang. Har du förståelse för det?

– Ja, och det är väl bra att den ställs då och då för det är ju som det är i kyrkans värld. Jag upplever ändå att kompetens går före kön i de flesta fall. Det finns en del pragmatism i det här, man måste acceptera de kyrkoledare som kyrkan har valt. Gör man inte det, vart ska man då hän med dialogen? Jag upplever att i den katolska kyrkan finns den här pragmatismen och påven har ju i den intervju som Dagens Nyheter publicerade med honom uttryckligen sagt ärkebiskop Antje Jackelén. Han sade ju till och med att han hälsat på min man och det gjorde han väl för att klargöra i den internationella världen att det är en kvinnlig ärkebiskop.

Känner du dig som en symbol i den här dialogen mellan den lutheranska och katolska kyrkan?

– Det är som jag sade till påven när jag träffade honom i Rom. Det är tid att inte bara prata om kvinnor eller för kvinnor utan med kvinnor. Påvens kommission om ett kvinnligt diakonat är väl ett litet steg i den riktningen, men sedan är det ju mycket som behöver hända.

Du har i dag talat om att frågor om homosexualitet får för stora proportioner jämfört med till exempel frågor om girighet och sociala orättvisor.

– Ja, ibland blir jag lite otålig när man säger att frågan om homosexualitet är den djupast kyrkoskiljande. Jag menar att det har att göra med att vi bär på ett arv där sexuella synder har fördömts med särskilt intresse. Jag tycker till exempel att det är förvånande hur lite som kyrkan fördömt girighetens synd och exploateringens synd. Inte för att sexualitet är oviktigt och jag vill inte spela ut det ena mot det andra, men vi måste ha sinne för proportioner.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.