Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

”Äntligen får vi äta mer fett”

De nya rekommendationerna följer bättre vad vetenskapliga studier har visat. Det menar DN:s vetenskapsredaktör Karin Bojs, som svarar på frågor om de nya kostråden.

Är de nya förslaget till nordiska näringsrekommendationer bättre än de nuvarande rekommendationerna ?

– Ja, de nuvarande näringsrekommendationerna är hopplöst förlegade på några punkter. De nya rekommendationerna följer bättre vad vetenskapliga studier faktiskt har visat på senare tid. Framför allt vill de nu äntligen ta bort rådet att äta mindre andel fett, totalt sett. Det finns inget vetenskapligt stöd för ett sådant råd. Tvärtom är de så kallade Medelhavsdieterna som innehåller stora andelar olja bland det nyttigaste man kan äta, enligt ett stort antal studier.

– De nya råden är också mycket tydligare med att man bör minska en del mat med så kallade snabba kolhydrater, i synnerhet sötade läskedrycker, men också vitt bröd och finmalen säd i andra former. De påpekar att man gärna kan äta mer nötter, men att svenskarna bör äta mindre kött och charkprodukter - helt enligt den senaste vetenskapen.

Vad är mest kontroversiellt?

– Ur industrins och jordbruksbranschens synpunkt är rådet om att minska på kött mycket kontroversiellt, även om det är väl grundat i vetenskap. Det ska bli väldigt intressant att se om detta råd överlever lobbyisternas kampanjer så att det finns med i den slutliga versionen av nya nordiska näringsrekommendationer. Köttproduktion har väldigt stor ekonomisk betydelse för jordbruksbranschen, eftersom mycket av växtodlingen går till djurfoder.

– En del LCHF-fantaster lär reta sig både på rådet att äta mindre kött och på rådet att minska på smör och feta mejeriprodukter till förmån för olja.

Men har inte LCHF-fantasterna rätt i att smör kan vara fördelaktigt för hälsan?

– Det kan åtminstone vara harmlöst, enligt en hel del välgjorda studier. Resultaten pekar åt lite olika håll. Det som däremot är väl belagt är att olivolja och rapsolja är nyttigt att äta. Eftersom man inte kan äta hur stora mängder fett som helst är ju en väg att öka på oljan att minska på smör och annat mjölkfett. Därför kan rådet att byta smör till olja vara ett bra råd, åtminstone för en del personer som av genetiska och andra skäl är känsliga för höga blodfetter. Men jag skulle nog säga att rekommendationerna att byta till magra mejeriprodukter och att byta smör mot margarin är det svajigaste i det nya förslaget.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.