Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

AP-miljarder satsades i olycksbolagen

AP-fonderna har satsat närmare två miljarder kronor i gruvbolagen BHP Billiton och Vale som ligger bakom en av världens värsta dammolyckor.

Ändå anser AP-fonderna inte att det begåtts någon försummelse som ledde till miljökatastrofen i Brasilien förra året.

En av världens värsta dammolyckor har tagit död på floden Doce i Brasilien som förser tre miljoner människor med färskvatten. All fisk har dött och ett naturskyddat område på 900 hektar är täckt av en giftig lermassa från dammen.

Läs mer: Den förgiftade floden - DN Fokus

Foto: Douglas Engle / Australfoto

– Vi behandlar i nuläget detta som en tragisk olycka. Olyckan ska nu utredas och skulle det framkomma att det förekommit försummelse får vi titta närmare på det då, säger John Howchin, chef för AP-fondernas etikråd.

Den brasilianska polisen delar inte etikrådets uppfattning utan menar att gruvbolagens direktörer bör åtalas för mord, dråp eller vållande till annans död av de 19 personer som dog när 60 miljarder liter järnmalmsavfall dränkte byn Bento Rodrigues.

Foto: Douglas Engle / Australfoto

Byn låg bara några kilometer från dammen, ändå hade gruvbolagen varken evakueringsplan eller varningssirener, vilket lagen kräver.

– Företagen och deras direktörer har ansvar för brotten som begåtts och kommer att ställas till svars, säger poliskommissarien Rodrigo Bustamante.

I förra veckan ledde han en razzia mot gruvbolaget Samarco som ägs av BHP Billiton och Vale. Polisen beslagtog datorer, dokument och e-post vid deras kontor i städerna Belo Horizonte och Mariana.

– Vi följer ett spår i utredningen och genomförde husrannsakan för att säkerställa bevis, förklarar poliskommissarien.

Ända sedan dammen brast den 5  november förra året har gruvbolagen försökt undkomma ansvar för vad som utvecklats till världens värsta dammolycka med järnmalmsavfall.

All fisk i floden Rio Doce, som är en av Brasiliens viktigaste floder, har dött och det brasilianska miljöverket uppskattar att det kommer att ta upp mot hundra år innan fisken åter kan lägga sina ägg i floden.

Foto: Douglas Engle / Australfoto

Ändå vidhöll den brasilianska gruvjätten Vale i flera veckor att lermassorna som läckt ut var helt ofarliga. Först efter att FN:s miljökommission besökt katastrofområdet och gjort egna mätningar visade det sig att gruvbolaget ljög. Det fanns rester av tungmetaller och järnmalmsrester i avfallet.

– Det här rör sig inte om en tragisk olycka. Det här är ett mord på en flod, säger Neto Barros, borgmästare i staden Baixo Guandu, som ligger längs Rio Doce.

Foto: DN Att svenska AP-fonderna satsat 1,7 miljarder kronor i gruvbolagen som är ansvariga för miljökatastrofen och ljugit om lerans innehåll har fått Annelie Andersson, ordförande för Latinamerikagrupperna i  Sverige, att reagera.

– Bolagens hantering har uppenbarligen varit otillräcklig och orsakat enorm miljöförstörelse. Då kan inte AP-fonderna luta sig tillbaka och säga att de inväntar utredning, säger Annelie Andersson.

Hon vill att AP-fonderna kräver en handlingsplan om hur gruvbolagen tänkt städa upp efter sig och återuppbygga de drabbade områdena. Det finns många frågor AP-fonderna borde ställa för att sätta press på bolagen, säger hon.

I ett nästa steg måste AP-fonderna också fråga sig vad den här katastrofen får för konsekvenser för deras investeringar i andra gruvbolag, menar Annelie Andersson.

– Vilka risker finns för andra katastrofer av det här slaget? Vad gör AP-fonderna för att garantera att bolagen gör tillräckligt för att undvika sådana?

DN har sökt Första och Andra AP-fonden, som har innehav i både Billiton och Vale, utan resultat.

Foto i text: Douglas Engle


Fakta.Olyckan

11 personer dog och 15 personer saknas efter dammolyckan.

Familjerna som bodde i byn som täcktes av lera har evakuerats och gruvbolaget har hyrt bostäder till dem.

Gruvbolaget Vale, som till hälften äger Samarco, utnämndes 2012 till Världens skitigaste företag av miljöorganisationen Jordens Vänner för deras kolgruva Moatize i Moçambique.

Fakta.AP-fondernas innehav

Första, Andra, Tredje, Fjärde och Sjunde AP-fonden har tillsammans innehav i bolaget BHP Billiton till ett värde av cirka 1,5 miljarder kronor.

Första och Andra AP-fonden har tillsammans innehav i bolaget Vale till ett värde av cirka 261 miljoner kronor.

Innehaven gällde per den 30 juni 2015.

AP-fonderna förvaltar kapital för den allmänna pensionen, som består av inkomstpension och premiepension.

Källa: DN, AP-fonderna

Läs mer.Dammolyckan i Doce

Döda floden – giftskandalen som tystas ned

Fisken har dött och platsen där de utrotningshotade
havssköldpaddorna lägger sina ägg har förgiftats. Effekterna av världens värsta dammolycka i floden Rio Doce har nu nått Atlanten.

Tre miljoner utan vatten i katastrofal dammolycka

En av världens värsta dammolyckor har tagit död på floden Doce i Brasilien som förser tre miljoner människor med färskvatten. All fisk har dött och ett naturskyddat område på 900 hektar är täckt av en giftig lermassa från dammen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.