Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-25 00:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/apoteken-begransar-forsaljning-av-medicin-pa-recept/

SVERIGE

Apoteken begränsar försäljning av medicin på recept

Det gapar tomt på hyllorna på vissa apotek – nu kommer signaler om att det görs stora uttag även av receptbelagda mediciner.
Det gapar tomt på hyllorna på vissa apotek – nu kommer signaler om att det görs stora uttag även av receptbelagda mediciner. Foto: Anette Nantell

Apoteken inför en begränsning av hur mycket receptbelagda läkemedel svenskarna kan köpa.

Möjligheten att handla mediciner för ett helt år stryps. Från och med i dag begränsas uttagen till tre månaders förbrukning i taget.

– Vi får signaler på att stora inköp görs nu. Vi måste förbygga att det fortsätter, säger Lena Björk på Läkemedelsverket.

I Sverige skrivs receptbelagda läkemedel ut för ett år i taget. Nu skärs möjligheten att handla en årsförbrukning ner till tre månader per uttag, alltså den mängd läkemedel som i dag subventioneras av staten genom läkemedelsförmånen. Anledningen - att förhindra den hamstring av läkemedel som nu pågår i Sverige. På en del apotek saknas nu läkemedel.

– Vi ser en tendens till ökat uttag av receptbelagda läkemedel just nu. Vi har inga siffror än, men vi får de signalerna från apoteken och läkemedelsbolagen, säger Johan Wallér, VD för branschorganisationen Sveriges Apoteksförening.

– Det gör att man blir orolig för att vi helt i onödan kan få en brist på receptbelagda läkemedel. Trots att vi har tillräckligt med läkemedel i Sverige just nu, säger Wallér.

Beslutet om begränsningar togs av apoteksbranschen i samråd med Läkemedelsverket.

– När människor gör stora inköp, finns en risk att andra som behöver inte får tillgång till läkemedel. Vi vill förebygga att det händer, säger Lena Björk, som är direktör på Läkemedelsverket.

– Det är nu viktigt att alla tänker till och tar ansvar för att vi tillsammans ska få tillgång till de läkemedel vi behöver, säger Lena Björk.

Finns det planer på fler begränsningar av försäljning av läkemedel?

– Vi följer utvecklingen mycket noga varje dag och försöker vara observanta på allt som sker. Vi försöker vara proaktiva, säger Lena Björk.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt