Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-09-26 04:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/apoteken-begransar-forsaljning-av-medicin-pa-recept/

SVERIGE

Apoteken begränsar försäljning av medicin på recept

Det gapar tomt på hyllorna på vissa apotek – nu kommer signaler om att det görs stora uttag även av receptbelagda mediciner.
Foto: Anette Nantell

Apoteken inför en begränsning av hur mycket receptbelagda läkemedel svenskarna kan köpa.

Möjligheten att handla mediciner för ett helt år stryps. Från och med i dag begränsas uttagen till tre månaders förbrukning i taget.

– Vi får signaler på att stora inköp görs nu. Vi måste förbygga att det fortsätter, säger Lena Björk på Läkemedelsverket.

I Sverige skrivs receptbelagda läkemedel ut för ett år i taget. Nu skärs möjligheten att handla en årsförbrukning ner till tre månader per uttag, alltså den mängd läkemedel som i dag subventioneras av staten genom läkemedelsförmånen. Anledningen - att förhindra den hamstring av läkemedel som nu pågår i Sverige. På en del apotek saknas nu läkemedel.

– Vi ser en tendens till ökat uttag av receptbelagda läkemedel just nu. Vi har inga siffror än, men vi får de signalerna från apoteken och läkemedelsbolagen, säger Johan Wallér, VD för branschorganisationen Sveriges Apoteksförening.

– Det gör att man blir orolig för att vi helt i onödan kan få en brist på receptbelagda läkemedel. Trots att vi har tillräckligt med läkemedel i Sverige just nu, säger Wallér.

Beslutet om begränsningar togs av apoteksbranschen i samråd med Läkemedelsverket.

– När människor gör stora inköp, finns en risk att andra som behöver inte får tillgång till läkemedel. Vi vill förebygga att det händer, säger Lena Björk, som är direktör på Läkemedelsverket.

– Det är nu viktigt att alla tänker till och tar ansvar för att vi tillsammans ska få tillgång till de läkemedel vi behöver, säger Lena Björk.

Finns det planer på fler begränsningar av försäljning av läkemedel?

– Vi följer utvecklingen mycket noga varje dag och försöker vara observanta på allt som sker. Vi försöker vara proaktiva, säger Lena Björk.