Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-29 01:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/apparna-som-kan-spara-dig-och-salja-uppgifter-om-var-du-ar/

SVERIGE

Lista: Apparna som kan spåra dig – och sälja uppgifter om var du är

02:02. DN avslöjar: Hundratusentals vanliga svenskar gps-spåras dygnet runt genom sina mobiler – av appar som sedan säljer informationen. Björn Sjögren är en av de som övervakats utan att veta om det.

DN har avslöjat hur hundratusentals svenskar får sina rörelsemönster kartlagda av appar – och hur informationen bjuds ut till försäljning. Nu fortsätter granskningen.

Vi kan nu peka ut ett 100-tal appar som kan läcka gps-information genom att skicka data till bolag som säljer kartläggning av svenskar. Vissa appar har laddats ner tiotals miljoner gånger.

För apparnas skapare kan spårningen betyda stora pengar – dataföretagen erbjuder dem garanterad betalning för att smyga in spionkod som startar loggningen.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in