Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

”Arbetsgivare ska få tag på rätt personer”

Som ny arbetsmarknadsminister vill Ylva Johansson (S) se större specialisering kring olika grupper och branscher på Arbetsförmedlingen.
Som ny arbetsmarknadsminister vill Ylva Johansson (S) se större specialisering kring olika grupper och branscher på Arbetsförmedlingen. Foto: Anette Nantell

Arbetsförmedlingen får ökade anslag i nästa veckas höstbudget. Regeringen vill att den hårt kritiserade myndigheten ska ägna sig åt mindre detaljreglering och mer åt nischad jobbförmedling.

– Det kommer skarpa förslag, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S).

Jobbpolitiken är den nya regeringens viktigaste fråga. Nästa torsdag presenterar den rödgröna regeringen sin första budget, som bland annat innehåller ökade resurser för Arbetsförmedlingen.

Hon kommer också att lägga fram det utlovade förslaget om statligt finansierade traineeplatser, en del av 90-dagarsgarantin för unga, trots att det är osäkert om oppositionspartierna släpper igenom det i riksdagen.

– Jag bedömer att det finns ett starkt stöd för det här. Jag tror att partier lyssnar på vad väljare och politiker ute i kommunerna tycker, säger Ylva Johansson.

90-dagarsgarantin – som förutsätter ett samarbete mellan Arbetsförmedlingen, fack, arbetsgivare, kommuner och landsting – hoppas Ylva Johansson ska stå som modell för arbetet med flera grupper av arbetslösa när regeringen satsar stort på att göra om Arbetsförmedlingen i grunden.

Dagens förmedling fungerar inte, fastslår hon. Alltför få arbetsgivare söker personal via Arbetsförmedlingen, bland annat eftersom de ibland dränks i svar från okvalificerade sökande.

Ylva Johansson vill att arbetsförmedlarna ska bli bättre på matchning och därmed attraktivare för alla arbetssökande, även de som redan har ett jobb, men vill byta.

– I dag ägnar sig Arbetsförmedlingen nästan uteslutande åt dem som står väldigt långt ifrån arbetsmarknaden, men det är ganska sällan arbetsgivare i första hand söker just de personerna. För att fler arbetsgivare ska vilja samarbeta med Arbetsförmedlingen måste de känna att de har en chans att få tag på precis rätt personer till sina vakanta jobb, säger ministern.

För att uppnå en mer effektiv förmedling vill Ylva Johansson se en större specialisering kring olika grupper och branscher. Men hon säger nej till fler privata aktörer och konkurrensutsättning, vilket flera borgerliga debattörer förespråkat enligt modell från till exempel Australien.

– Jag vill inte splittra Arbetsförmedlingen i 15 olika förmedlingar eller konkurrensutsätta den. Då tror jag det blir väldigt svårt för arbetsgivarna.

Ett bättre samarbete med arbetsgivarna kräver mer tid och resurser. Återkommande rapporter har visat att arbetsförmedlarna redan känner sig överbelastade och otillräckliga. Regeringens nya inriktning kommer knappast att minska arbetsbördan. Ylva Johanssons recept är att minska administrationen.

– Jag ifrågasätter till exempel hur relevant det är att rapportera hur många jobb varje arbetssökande har sökt.

Minskad detaljreglering och friare tyglar för förmedlarna kan också bidra till nya lokalt och regionalt skräddarsydda initiativ för att få ut olika grupper i arbetslivet. Till exempel föreslår Ylva Johansson att den kommunala upphandlingen kompletteras med krav på att entreprenadföretagen tar sig an ett antal långtidsarbetslösa, ungdomar eller nyanlända.

Trots den förändrade inriktningen vill Ylva Johansson att Arbetsförmedlingen tills vidare ska behålla ansvaret för att ta hand om nyanlända, även om hon ifrågasätter delar av alliansregeringens etableringsreform.

– Det finns skäl att lägga ansvaret på Arbetsförmedlingen eftersom arbete är den viktigaste vägen in i samhället. Men nu har Arbetsförmedlingen ansvaret även för bosättning och kommunplacering och det kan man ifrågasätta om den har rätt kompetens för. Och etableringslotsarna har varit en dyr åtgärd med låg effekt.

Vad gäller det av EU kritiserade svenska regelverket för visstidsanställningar utlovar Ylva Johansson skärpt lagstiftning:

– TCO:s förslag är bra för att stoppa staplandet av visstidsanställningar på varandra i all oändlighet.

Hon utesluter inte heller lagskärpningar kring användandet av bemanningsföretag.

– Det är viktigt att de inte används för att kringgå återanställningsrätten, så att man säger upp personal och tar in bemanningsföretag i stället för att återanställa.

Regeringen kan också tänka sig att bidra till finansieringen av kompetensutveckling i arbetslivet, inom ramen för fackens och arbetsgivarnas omställningsavtal för den som blir arbetslös.

Fakta.
Erik Åsbrink och Ylva Johansson.

Namn: Ylva Johansson.

Ålder: 50.

Bor: Stockholm.

Familj: Gift med förre finansministern Erik Åsbrink (S). 1998, då hon var skolminister, berättade paret i ett pressmeddelande att de var kära och Ylva Johansson lämnade sin ministerpost. Hon har två barn från ett tidigare förhållande och ett tillsammans med Erik Åsbrink plus tre vuxna bonusbarn.

Bakgrund: Matematiklärare. Aktiv i Kommunistisk ungdom och riksdagsledamot för dåvarande VPK under perioden 1988-1991. Bytte därefter parti till Socialdemokraterna och blev skolminister i Ingvar Carlssons regering 1994. Åren 2004–2006 var hon biträdande socialminister med ansvar för vård- och äldrefrågor. Har under åren i opposition varit arbetsmarknadspolitisk talesperson för S.

Övrigt: Ordförande i Stockholms Fotbollförbund och en hängiven Hammarbysupporter.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.