Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Arbetsgivaren: ”Det var mitt fel, straffa inte familjen”

Hesam, Shahla, Mehdi och Sina i butiken där Mehdi arbetar i dag.
Hesam, Shahla, Mehdi och Sina i butiken där Mehdi arbetar i dag. Other: Jonas Ahlman/Sveriges

Nu träder Mehdi Ahmadis arbetsgivare fram, för att försöka förmå Migrationsverket att inte utvisa familjen Ahmadi efter att pappan fått för lite lön. ”Det är mitt fel, de ska inte betala för det” säger Reza Norouz till Sveriges Radio.

Familjen Ahmadi har bott i Sverige i fyra år efter att pappa Mehdi Ahmadi fick jobb här. De två sönerna, 25 och 15 år, har byggt upp sina liv i Sverige.

Men som DN och Sveriges Radio rapporterade i går har Migrationsverket upptäckt att Mehdi Ahmadi tjänat för lite pengar, under fyra månaders tid tjänade han 180 kronor mindre än lägstalönen i kollektivavtalet.

Därför har Migrationsverket dragit in arbets- och uppehållstillståndet för Mehdi Ahmadi och hans familj, och de fyra ska utvisas till hemlandet Iran.

Beslutet har väckt starka reaktioner, och Migrationsverket håller med om att beslutet kan vara svårt att förstå, men menar att det inte går att undvika att människor hamnar ”nära gränsen” i den här typen av beslut.

Nu träder Mehdi Ahmadis arbetsgivare Reza Norouz fram.

Till Sveriges Radio säger han att familjen inte borde straffas för något som han gjort.

– Jag har gjort fel. Det är mitt fel. Om de vill straffa mig, varsågod. Varför ska en familj bli straffad på grund av mitt fel? Alltså 180 kronor i månaden. Det är nio kronor om dagen. En familj ska inte bli utvisad för det, säger han.

Även för arbetsgivaren får beslutet att utvisa familjen konsekvenser. Reza Norouz får nämligen inte anställa någon annan när han blir av med Mehdi Ahmadi.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.