Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-26 09:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/arbetsgivarna-kan-fa-avgora-vem-som-far-barnomsorg/

SVERIGE

Arbetsgivarna kan få avgöra vem som får barnomsorg

De som jobbar med att vårda coronasmittade måste få barnomsorg även om de flesta förskolor måste stänga.
De som jobbar med att vårda coronasmittade måste få barnomsorg även om de flesta förskolor måste stänga. Foto: Janerik Henriksson/TT

Arbetsgivarna ska avgöra vem som arbetar inom samhällsviktig verksamhet. Det skriver länsstyrelserna till myndigheten MSB angående vilka yrkesgrupper som ska få barnomsorg om skolorna stänger.

Riksdagen har gett regeringen möjlighet att stänga landets skolor och förskolor om smittskyddet kräver det. Ännu har det inte ansetts nödvändigt men förberedelserna pågår för att kunna ta ett sådant beslut.

Viss personal måste även fortsatt få barnomsorg om samhället ska fungera. Mest uppenbart i det här läget är sjukvårdspersonal som behövs för att bekämpa coronasmittan.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har fått i uppdrag av regeringen att förtydliga vilka som ska omfattas. Det har också rått oklarhet om hur det ska avgöras vem som får barnomsorg. Förslaget från MSB har gått till länsstyrelserna på remiss och DN har tagit del av svaren.

Länsstyrelserna anser att det måste förtydligas att det är arbetsgivarna som ska avgöra vilken personal som ska betraktas som samhällsviktig. I huvudsak bör kommuner och andra huvudmän inom barnomsorgen acceptera de bedömningarna. Länsstyrelserna varnar för att införa alltför mycket byråkrati i processen. Krav på intyg bör minimeras i möjligaste mån.

Länsstyrelsernas trycker också på att informationen om vem som sitter på samhällsviktiga poster är mycket skyddsvärd och inte får hamna i fel händer. Arbetsgivare, kommuner och andra huvudmän måste därför upplysas om att uppgifterna ska hanteras med försiktighet.

Remissvaren har tagits fram av länsstyrelsernas gemensamma samordningskansli med anledning av covid-19.

Den lista på samhällsviktiga verksamheter som regeringen tagit fram beskriver mycket breda kategorier. Utkastet till föreskrifter från MSB är mer detaljerat. Det preciseras vilka funktioner inom livsmedelsproduktion, finansiella tjänster, IT och en rad andra områden som ska omfattas.

Uppenbarligen är det ändå breda grupper som kommer att kunna få fortsatt barnomsorg. Det gäller stora delar av den kommunala verksamheten, bankväsendet, medier, livsmedelssektorn med flera.

MSB:s kommunikationsdirektör Morgan Olofsson tog upp frågan på Folkhälsomyndighetens dagliga pressträff om coronaläget. Närmare besked hade aviserats till i dag tisdag men föreskrifterna om särskild barnomsorg behöver beredas ytterligare.

– Vi kommer att ge besked senare i veckan, säger Morgan Olofsson.

Ämnen i artikeln

Skolan
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt