Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Arbetskamraterna kallade honom terrorist

Den nu terrormisstänkte 37-årige Sahbi Zalouti har tidigare gripits och suttit fängslad i Quetta i Pakistan hösten 2009. Det brott som han anklagades för gällde att illegalt ha tagit sig in i landet. Han dömdes den 29 augusti 2009 till tio dagars fängelse.

I en intervju i Aftonbladet sa han då att han rest omkring i landet för att träffa andra muslimer och sprida information om islam.

På sin Facebooksida har mannen en så kallade profilbild föreställande en krigare med sköld och blodigt svärd. Bakom sig har krigaren en svart flagga med arabisk text och en gyllengul, rund symbol. Flaggan har stora likheter med den som används av terrornätverket al-Qaida.

Flera vänner till Sahbi Zalouti som DN.se talat med säger sig vara förvånade över att 37-åringen gripits och häktats.

En av vännerna som liksom Zalouti bor i Järfälla, säger till DN.se att han lärde känna 37-åringen i den shiamuslimska Imam-Ali moskén i Jakobsberg:

– Men han skilde sig inte från oss andra och var inte extrem på något sätt. Han är en snäll och omtänksam person och jag är förvånad över att han anklagas för ett sådant brott.

Sahbi Zalouti kom till Sverige från Tunisien 1998 och blev svensk medborgare 2001. Samma år började ha arbeta på Arla Foods i Kallhäll, en arbetsplats där han upplevde sig förföljd av såväl arbetskamrater som chefer.

I januari 2008 anmälde Sahbi Zalouti Arla Foods för etnisk diskriminering. I sin anmälan till Diskrimineringsombudsmannen, DO, skrev Zalouti att han kände sig mobbad och blivit kallad ”terrorist” och ”svartskalle”. Han skriver också att några på Arla Foods sagt att ”så fort Sahbi kommer tillbaka från sitt friår kommer Arla Foods att sprängas i luften”.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.