Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-29 18:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/arbetsmiljoverket-stress-orsakar-over-700-dodsfall-om-aret/

Sverige

Arbetsmiljöverket: Stress orsakar över 700 dödsfall om året

Foto: Magnus Hallgren

Svenskarna har blivit allt mer stressade, framför allt i yngre åldrar. Sjukskrivningarna är tre gånger så många som för tio år sedan, samtidigt som Arbetsmiljöverket uppskattar att stress på jobbet orsakar över 700 dödsfall per år.

I Folkhälsomyndighetens senaste nationella folkhälsoenkät uppgav 16 procent av svenskarna att de känner sig stressade, varav var femte kvinna och var fjärde person under 30 år. 

– Det är en viss ökning sett till tidigare år, framför allt bland yngre, säger Hillevi Busch, utredare inom psykisk hälsa på Folkhälsomyndigheten.

Sedan 2014 är psykiatriska diagnoser den största anledningen till sjukskrivning i Sverige, och bland dessa är den vanligaste diagnosgruppen ”anpassningsstörningar och reaktion på svår stress”. I slutet av 2019 stod gruppen för nästan 20 procent av alla pågående sjukskrivningar, jämfört med knappt 8 procent för tio år sedan.

Stress på jobbet kan inte bara leda till sjukskrivning utan även förtida död. I en analys från Arbetsmiljöverket beräknas arbetsrelaterad stress medföra över 770 dödsfall per år i Sverige.

Uträkningarna baseras på att omkring fem procent av alla dödsfall i kranskärlssjukdomar (såsom hjärtinfarkt) och stroke enligt studier kan härledas till arbetsrelaterad stress.

Det finns dock fler hälsoproblem kopplade till långvarig stress. Det inkluderar bland annat ökad risk för typ 2-diabetes, påverkan på immun- och hormonsystemet, högt blodtryck och ökad risk för depression och övervikt. 

Stress har i vissa sammanhang lyfts fram som en förhöjd riskfaktor för cancer, men sådana kopplingar anses inte tillräckligt vetenskapligt belagda.

Hillevi Busch påpekar att det är viktigt att skilja på långvarig och kortvarig stress, där det första är skadligt medan det senare snarare är en positiv funktion.

– Och även om långvarig stress är ett allvarligt folkhälsoproblem är det också viktigt att komma ihåg att det är ett åtgärdbart problem, säger hon.

Läs mer:

Här behandlas stress genom sensorer kopplade till hjärnan

Så leder du i kris – och så kan mål dämpa oro hos medarbetare

Folkhälsoministern som gick in i väggen: ”Det tog lång tid att inse att det inte var mig det var fel på”