Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Arbetsplatser med hög sjukfrånvaro ska anmälas

Försäkringskassan ökar pressen.
Försäkringskassan ökar pressen. Foto: CHRISTINE OLSSON / TT

Försäkringskassan ökar pressen på arbetsplatser med hög sjukfrånvaro. Görs det för lite mot ohälsan ska arbetsgivare anmälas till Arbetsmiljöverket.

– Det är viktigt att vi skärper tonen i det här arbetet, säger Lars-Åke Brattlund, försäkringsdirektör på Försäkringskassan och den som ska se till att landets stigande sjuktal börjar sjunka.

Möjligheten att anmäla arbetsgivare till Arbetsmiljöverket är inte ny, men den har använts i begränsad omfattning. Ett nytt samarbetsavtal har därför precis undertecknats av myndigheterna. De områden som arbetet inriktas på i år är skola, vård, omsorg, socialtjänst samt personliga assistenter. Samtliga är så kallade kontaktyrken där ökade sjuktal syns tydligt.

Försäkringskassan ska anmäla arbetsplatser med hög sjukfrånvaro, likaså om det finns brister i arbetsanpassning och rehabilitering. Dessutom ska avidentifierad statistik över sjukfrånvaron lämnas över.

– Vi kommer inte vara rädda för att ta till detta, men i första hand hoppas vi på att arbetsplatserna förändras genom att vi lyfter fram goda exempel på hur arbetsgivaren kan göra förbättringar. Vi behöver också höja vår kompetens på att ge sådana råd.

Finns det en risk att detta gör arbetsgivare mer ovilliga att anställa personer med sjukdomar eller att i första hand säga upp personer som har varit eller är sjukskrivna?

– Det tror jag inte, att satsa på förebyggande insatser mot ohälsa ger konkurrensfördelar gentemot andra arbetsgivare, säger Lars-Åke Brattlund.

En anmälan till Arbetsmiljöverket kan leda till en inspektion av arbetsplatsen.

– Då undersöker vi om det finns brister i det systematiska arbetsmiljöarbetet, som rehabilitering, arbetsanpassning eller om det finns andra brister som gör att folk blir sjuka på det arbetet, säger Håkan Olsson, avdelningschef för Arbetsmiljöverkets avdelning för inspektion.

Anmälningar till Arbetsmiljöverket handlar vanligen om arbetsplatsolyckor eller skador och sjukdomar kopplade till personens arbetsuppgifter.

– Arbetet med att utveckla kommunikationen mellan våra myndigheter ger större möjligheter om att vi tidigt får fler signaler om ohälsa hos en viss arbetsgivare, säger Håkan Olsson.

Hittar Arbetsmiljöverket brister under sin inspektion ställs krav på åtgärder.

Enligt Håkan Olsson hörsammar de flesta dessa krav utan att myndigheten behöver driva ärendet vidare.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.