Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-05-14 00:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/arets-bild-forandrade-hela-livet-for-tess-asplund/

SVERIGE

Årets bild förändrade hela livet för Tess Asplund

Bild 1 av 7 Borlänge, första maj 2016. David Lagerlöfs ikoniska bild spreds över världen.
Foto: David Lagerlöf
Bild 2 av 7 Tess Asplund.
Foto: Anette Nantell
Bild 3 av 7 Sedan bilden med knytnäven spreds över världen har Tess Asplund blivit ett känt ansikte även i Colombia. När hon besökte sin biologiska mamma och lillebror var det många som ville ta en selfie med henne och kände sig stolta över att Tess är från Colombia.
Foto: Anette Nantell
Bild 4 av 7 ”Jag vill tacka dig för ditt mod. Du ska bara veta hur mycket styrka du gett mig”, säger 20-åriga Jasmine Kalil när hon träffar Tess Asplund på Kulturhuset i Stockholm.
Foto: Anette Nantell
Bild 5 av 7 Tess Asplund deltar i en manifestation i Gamla stan i Stockholm för ensamkommande ungas rättigheter. En grupp aktivister från högerextrema Nordisk Ungdom ger sig på demonstranterna.
Foto: Anette Nantell
Bild 6 av 7 ”Ilska. Det är det första jag känner när jag ser bilden. Ilska över att dessa nassar tillåts demonstrera på våra gator.”
Foto: Anette Nantell
Bild 7 av 7
Foto: Anette Nantell

När bilden av Tess Asplund med högburet huvud och höjd knytnäve framför nazisterna i Borlänge spreds över världen blev hon inte bara en antirasistisk ikon. På sin 43-årsdag fick hon samtalet som hon längtat efter i hela sitt liv. DN:s Henrik Brandão Jönsson och Anette Nantell berättar om bilden som förändrade allt.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in