Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-22 19:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/arets-forsta-hummer-sald-for-52000-kronor-kilot/

Sverige

Årets första hummer såld för 52.000 kronor kilot

01:30. Här säljs årets första hummer – för 52.000 kronor kilot.

Prick klockan 07.00 gick startskottet och 07.01 var det vinnande budet lagt. Årets första svenskfångade hummer såldes på fiskauktionen i Göteborg till ett pris av 52.000 kronor kilot.

– Jag trodde att det skulle bli dyrare, men jag är nöjd – för jag överlevde, säger auktionsutroparen Tony Carlsson.

Uppdatering 2019-09-24: 18:32: Artikeln har tillfogats en rättelse.

Tinorna gick i sjön tidigt på måndag morgon, och visst finns det hummer i Skagerack. 21 registrerade båtar lämnade på tisdagen sin fångst för försäljning på fiskauktionen i Göteborg i hopp om att få sälja årets premiärhummer.

Lotten föll på fiskaren GG1218 som spänt väntade för att se var priset skulle landa. Fyra budgivare var på plats och auktionen var över på en minut.

– Det var premiär för mig också, så jag var ganska nervös. Man kan ju de här gubbarna och kärringarna och deras signaler, men det var svårt att se i vimlet i dag, säger fiskauktionisten Tony Carlsson.

Bild 1 av 2 ”Jag var lite nervös”, säger Tony Carlsson, som debuterade som auktionsförrättare vid en hummerpremiär.
Foto: Tomas Ohlsson
Bild 2 av 2 Årets premiärhumrar, två hårda typer på sammanlagt 1,2 kilo.
Foto: Tomas Ohlsson

Förra hösten såldes hummern för 83.000 kronor per kilo. Det var ändå en bra bit från rekordet på 102.000 kronor kilot, ett pris som sattes vid hummerpremiären 2012.

I år blev priset något lägre, ”bara” 52.000 kronor kilot. Två humrar med en sammanlagd vikt på 1,2 kilo, och det totala priset 62.400 kronor, ropades in av företaget Nordsjöfisk. En köpare finns redan – Dömle herrgård i Värmland.

 – Det är den dyraste jag har köpt. Jag är glad att det är någon som vill ha den, annars hade det inte blivit så jävla roligt, säger Richard Magnusson från Nordsjöfisk.

Han har tidigare köpt premiärhummer, men aldrig till ett pris på nivå med årets.

– Jag har köpt tre år i rad för en åtta-tio år sen. Då gav jag 2.600 kronor eller 3.000 eller nåt.

Richard Magnusson köpte årets första svenska hummer. Foto: Tomas Ohlsson

Att priset har skjutit i höjden förklarar Richard Magnusson med att det mediala intresset för hummerpremiären har vuxit.

– Det har blivit så med media och slaget om den första svenska hummern för året. Det är något som har byggts upp sakta men säkert, säger han.

Tony Magnusson är inne på samma spår och menar att köparna egentligen betalar för marknadsföring när de tävlar om premiärhummern.

– Det är ju lite av marknadsföring över det. Det är en kort men bra reklam för den som lägger högsta budet, säger han.

Att priset stannade på 52.000 kronor kilot förklarar Tony Magnusson dels med att det bara var fyra budgivare som slogs om fångsten, dels med att fiskauktionen denna morgon fått in 100 lådor dansk hummer, en leverans som drar ner priset på skaldjuret.

Hur firar då en fiskauktionist att han har klarat av sin första hummerpremiär?

– Någon hummer blir det inte. Vi åker nog upp till Dahlheimers hus och äter lunch när vi är klara här. Det är lite spänningar som släpper nu så jag går nog och lägger mig vid åtta och äter kanske inte ens middag, säger Tony Magnusson.

I Dahlheimers hus lunchrestaurang på Slottskogsgatan i Kungsladugård kan man i dag välja mellan pasta penne med linsragu, lax med hollandaisesås eller mustig höstgryta med klyftpotatis.

Rättelse: Herrgården i Värmland på var uppdrag Nordsjöfisk ropade in premiärhummern heter Dömle herrgård, inget annat.

Läs mer om vad som händer i Göteborgsområdet.