Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-20 16:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/arets-inrakning-av-vinterfaglar-slog-flera-rekord/

Sverige

Årets inräkning av vinterfåglar slog flera rekord

Rödhaken har börjat övervintra i Sverige, till många fågelentusiasters glädje. Foto: Michael Probst/AP

Sista helgen i januari var det dags att räkna landets alla vinterfåglar. Nu är resultatet klart och det slogs flera rekord. 

– Vi är jättenöjda, det är fler än någonsin som deltagit, säger Anders Wirdheim på arrangören Bird life. 

Rätta artikel

För fjortonde året i rad arrangerade Bird life inräkningen av landets övervintrande fåglar och inför helgen förväntade sig föreningen rekord. Minst 20.000 deltagare hade de räknat med men totalt slutade antalet rapportörer på cirka 21.500, flest någonsin och en ökning med drygt 3.000 från året innan. 

– Det är jätteroligt, vi är jättenöjda. För första gången på länge hade vi riktig vinter den här helgen vilket gör att det kommer fler fåglar och vill ha mat än vid mildare väder. Det är väldigt tydligt om vi jämför med 2018, då var det ganska milt och därför få rapportörer och få fåglar, säger Anders Wirdheim. 

Antalet enskilda inrapporterade fåglar ökade från 2018 med nästan 300.000, från 878.000 till 1.177.000 vilket är nytt rekord. Talgoxen är fortsatt ohotad etta på listan och därefter kom pilfinken som klättrade från fjärde till andra plats.

– Även om det här inte är en vetenskaplig undersökning så får vi bra indikationer och tydliga resultatet på hur det ser ut med arternas ungefärliga antal. Vissa arter går kraftigt framåt men andra backar. 

Talgoxen är en fortsatt flitig besökare i de svenska trädgårdarna när det vankas mat. Foto: Hasse Holmberg/TT

Wirdheim nämner koltrastar och rödhakar som exempel som förr betraktades som flyttfåglar. Men i och med mildare temperaturer behöver de inte längre flytta lika långt och stannar kvar i Sverige. 

– Det är också roligt att vi ser en svag men tydlig uppgång för gråsparven. Den har haft en kraftig nedgång i hela Västeuropa i flera decennier och vi var rädda att den skulle försvinna helt men nu har trenden vänt. Det är ju en fågel som lever nära oss så man kan ju fundera om det är något som drabbat den negativt som också skulle kunna vara negativt för oss människor. 

Även antalet inmatningar ökade från föregående år och landade på cirka 22.000 stycken. I år var det dessutom rekordmånga som använde sig av appen för att mata in sina inräkningar.

– Det är fortfarande många äldre men vi ser att räkningen engagerar även unga i 25-30-årsåldern och uppåt. Det märks att det här är något som folk gillar, många är otroligt engagerade och fler verkar det bli. 

Läs mer: Stor uppslutning när landets vinterfåglar ska räknas 

Läs mer: Sex smarta fåglar