Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-07 02:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/arets-kortaste-natt-ar-har/

Sverige

Årets kortaste natt är här

Förra året samlades runt 10.000 personer för att se soluppgången vid Stonehenge, i år är firandet inställt.
Förra året samlades runt 10.000 personer för att se soluppgången vid Stonehenge, i år är firandet inställt. Foto: Adam Davy

Sommarsolståndet inträffar natten mot söndagen och är för vissa en otrevlig påminnelse om att nätterna nu blir allt längre – men många firar soluppgången på årets längsta dag.

TT Text

Strax före midnatt, klockan 23.43 för att vara exakt, är det dags för årets sommarsolstånd. Det är den tidpunkt då solen står i zenit över Kräftans vändkrets, vilket medför årets längsta dag och kortaste natt.

– Även om vi går mot mörkare tider så går det väldigt långsamt, och vi kommer fortfarande ha ljusa morgnar och kvällar att njuta av en bra bit in på sommaren, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.

I England firas varje år sommarsolståndet vid Stonehenge, ett stort monument av stenar i en cirkel på en slätt, cirka 20 mil väster om London. Förra året samlades runt 10.000 personer för att se soluppgången.

Exakt varför Stonehenge byggdes, av vilka och hur finns det många teorier om. Stenarna är dock placerade så att solen vid midsommar går upp bakom Heel Stone, där man tror att ingången till monumentet låg, och de första strålarna lyser in mot mitten av cirkeln.

Men i år är firandet på platsen inställt till följd av coronapandemin. Eftersom firandet är populärt och brukar locka många besökare har English Heritage, som ser efter över 400 historiska monument och byggnader, valt att sända både solnedgången på lördagskvällen och soluppgången på söndagsmorgonen via sina sociala medier.

Ett liknande firande vid Ale stenar på Österlen i Skåne brukar också locka besökare. Förra året hölls, för 34:e året i rad, en körkonsert i samband med sommarsolståndet. Konserten är inställd i år, även detta på grund av den pågående pandemin.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt