Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Årets mingelvecka i Visby slår alla rekord

På söndagen inleds Almedalsveckan, och tusentals människor kommer att göra av med miljontals kronor i Visby. Med cirka 1 040 evenemang slås alla rekord – igen.

Femtiotvå veckor om året är Almedalen en vanlig park ett stenkast från hamnen i Visby. Den femtiotredje är den betydligt mer: Sveriges politiska och mediala centrum.

I år är 41:a året som politiker åker till Almedalen en sommarvecka för att hålla tal. De lockar till sig allehanda organisationer, företag, lobbyister och aktivister.

Miljö och klimat är det ämne som behandlas i flest seminarier i år. Därefter kommer vård och omsorg, sedan näringslivsfrågor. I en skola i Visby pågår samtidigt Alternativa politikerveckan, där olika vänstergrupper har ett 60-tal seminarier och andra aktiviteter.
 

Förra året var evenemangen i det officiella kalendariet 662, vilket då var rekordmånga. I år är de minst 1.040. Två nya utomhusarenor, som tar omkring 200 programpunkter, hjälper till att svälja alla arrangemang.

Varför denna stora ökning?
– Jag tror att när ekonomin är sämre och vi drabbas av neddragningar så ökar behovet av att mötas och diskutera lösningar på problemen, säger Karin Lindvall, projektledare för Almedalsveckan vid Gotlands kommun.

Villkoren för att ett arrangemang ska få vara med i kalendariet är att det måste ta upp en samhällsfråga, det måste vara gratis och öppet för alla.

– Man får heller inte uppenbart sälja en vara eller tjänst. Det finns en gråzon, och det är jag som bestämmer vad de får göra och inte göra, säger Karin Lindvall.

Hennes beslut går inte att överklaga, och ja, en del blir sura över beskedet.
Närmare 8.000 personer som är aktiva i samband med arrange­mangen kommer att besöka Visby denna vecka, varav cirka 375 journalister.

Karin Lindvall har räknat ut att de kommer att spendera sammanlagt omkring 54 miljoner kronor under veckan. Plus moms. Plus kostnader för resor och lokalhyror, ljus och ljud, catering och annat som tillhör själva seminarierna.

Alla reser inte till Almedalen för att synas i tidningarna. Man åker för att knyta kontakter, skapa nätverk, träffa branschkolleger, kanske lära sig ett och annat, och inte minst för att mingla.

”Mingel” är, näst efter ”seminarium”, sannolikt det vanligaste ordet i årets jättelika program. Naturligtvis måste minglet vara kopplat till någon samhällsfråga för att godkännas, därav programpunkter som ”Mingel om hbt-frågor” eller ”Entreprenörsmingel med företagande i fokus”. Och vet ni: ordet mingel fanns inte ens i förra upplagan av Svenska akademiens ordlista.
 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.