Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Arga lärare demonstrerar

Missnöjet fortsätter att jäsa bland lärarna. På kort tid, tack vare Facebook, har två alternativa rörelser bildats: Lärarnas röst och Det tredje facket. I dag, fredag, tänker de demonstrera i en rad olika städer mot det, i deras tycke, historiskt dåliga avtalet.

Uppgörelsen mellan mellan Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund å ena sidan och Sveriges Kommuner och Landsting å den andra landade i ett fyraårigt avtal med cirka 1 000 kronor mer i lönepåslag. Kravet var dock betydligt mer: 10 000 kronor.

Läraren Elda Ahmemulic, grundskolelärare i stadsdelen Angered i Göteborg, är en av dem som har engagerat sig mot avtalet.

– Vi är förbannade och väldigt besvikna, säger hon.

Sammanlagt planeras demonstrationer i elva svenska städer, från Umeå i norr till Malmö och Lund i söder.

TT: Hur ser uppslutningen ut?

– Jag vet inte, men det senaste jag hörde är att vi åtminstone kommer att bli ett hundratal här i Göteborg.

TT: Varför är ni så besvikna?

– Det pratades om 10 000 kronor mer, men på grund av det här fyraåriga löneavtalet kommer vissa av oss att inte ens få 1 000 kronor mer i löneförhöjning. Det tycker vi är urdåligt.

TT: Men 10 000 kronor kanske var ett lite orealistiskt krav, eller?

– Nej, jag tycker faktiskt inte det. Vi är värda det. Eftersom vårt yrke har förändrats så mycket med mer uppgifter och kortare planeringstider så har vi i praktiken fått lönesänkning de senaste åren.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.