Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Arjeplogs invånare betalar mest för sina politiker

Arjeplogs invånare betalar mest i landet för sina kommunpolitiker, drygt 2.000 kronor per invånare om året. Men skillnaden för den politiska verksamheten i de 290 kommunerna är stora. I Västervik betalade man bara 254 kronor per invånare förra året.

– Kommuner gör olika val och en del av skillnaden kan förklaras av att den politiska administrationen bokförs olika, säger Peter Sjöquist, ekonom på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

Siffrorna är hämtade från Kommun- och landstingsdatabas och har sammanställts av Nyhetsbyrån Siren. De visar att svensken i genomsnitt betalade 812 kronor för sin kommuns politiska verksamhet 2012. Då ingår arvoden, löner för anställda politiker, partistöd och administrationskostnader för nämnder och liknande.

Inte oväntat har oftast kommuner med lågt invånarantal störst utgifter, medan kostnaderna hålls nere för kommuner med större befolkning som har möjlighet att slå ut dem på flera personer. Sju av kommunerna som betalar mest för politiken ligger i Norrlands glesbygd.

Trots att kommunerna har stor frihet att själva utforma sin politiska struktur finns bestämmelser finns bestämmelser som begränsar handlingsutrymmet, till exempel en lägsta nivå för antal ledamöter i kommunfullmäktige. De allra flesta kommuner väljer också att ha ett kommunalråd på heltid för att kunna företräda kommunen i olika sammanhang.

Kostnaderna påverkas även av politikernas arvoden och hur mycket resurser man lägger på revisionen. I Stockholms stad får finansborgarrådet drygt 92.000 kronor i månaden, medan kommunsstyrelsens ordförande i Arjeplog har drygt 52.000 kronor.

I genomsnitt har en ordförande i en kommunstyrelse i Sverige ett månadsarvode på 50.800 kronor.

– Det är är upp till kommunerna själva att bestämma om hur höga arvoden politikerna ska ha. Och det är inte säkert att en liten kommun lägger mindre resurser på revision än en stor, säger Peter Sjöquist.

Många kommuner i Sverige har färre invånare än medianen som är 15.000 invånare, och att slå samman kommuner i framför allt glesbygd ses av vissa som en lösning för att klara kärnverksamheten: vård, skola och omsorg.  Men vad gäller politiska besparingar har en sådan modell inte fått gehör.

– Det är en politisk fråga där man väger demokrati mot ekonomi, och vi har en inriktning i Sverige att demokratin och närheten till våra folkvalda får kosta. Vi har även en tradition av att ha många politiker. Det gör det lättare för invånare att påverka och håller partierna alerta om man har många poster att tillsätta, säger Peter Sjöquist.

Jämfört med övriga kostnader i kommunens budget utgör den politiska verksamheten bara runt 2 procent. Genomsnittskostnaden är ungefär 800 kronor per invånare årligen och ligger i ungefär samma kostnadstakt som andra verksamheter, enligt SKL.

Politikernas kostnad

10 kommuner med högst kostnad i kronor per invånare 2012:

 

Arjeplog 2.055

Älvdalen 1.940

Perstorp 1.912

Dorotea 1.886

Överkalix 1.785

Vilhelmina 1.749

Övertorneå 1.717

Ljusnarsberg 1.703

Åsele 1.688

Sorsele 1.674

 

10 kommuner med lägst kostnad i kronor per invånare 2012:

 

Västerås 443

Järfälla 440

Haninge 432

Tyresö 423

Lidköping 410

Helsingborg 393

Malmö 391

Uppsala 391

Göteborg 354

Västervik 254

Källa: SKL, Siren.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.