Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Arktis 20 grader varmare än normalt

Foto: Lars Johansson / Alamy

Arktis är rekordvarmt för årstiden. Temperaturen har varit 20 grader högre än normalt, vilket både oroar och förvånar forskare. Minskningen av havsis i Arktis går fortare än vad modellerna visar, säger en svensk expert.

Danska och amerikanska forskare som övervakar satelliter och väderstationer i Arktis rapporterar att temperaturen där har varit på rekordhög nivå, cirka 20 grader över det normala för årstiden. Dessutom är vattentemperaturen närmare 4 grader högre än normalt.

– Temperaturen har varit några plusgrader när den borde vara närmare minus 25 grader. Temperaturen är långt utanför kartan för vad de borde vara vid den här årstiden. Det är chockerande. Arktis har satt nya rekord hela året. Det är spännande men också skrämmande, säger Jennifer Francis, professor vid Rutgers universitet till den brittiska tidningen The Guardian.

En av anledningarna till den rekordvarma hösten i Arktis är att havsisens utbredning under sommaren var en av de minsta som uppmätts. Isen på havet som fryser till och smälter varje år har minskat med mer än 30 procent de senaste 25 åren. Den här veckan har den sin minsta utbredning som någonsin har uppmätts sent i november.

– Om havsytan är öppen istället för istäckt så blir lufttemperaturen mycket högre. Allt hänger ihop, är det varma förhållanden så försvårar det isläggning vilket i sin tur håller uppe temperaturerna. Det blir en ond cirkel, säger Erik Kjellström, klimatforskare vid Rossby centre, SMHI.

Enligt USA:s snö- och is-datacenteer, NSIDC har det sedan i september bildats cirka två miljoner kvadratkilometer mindre is än normalt.

En effekt av att havet fryser senare är att det även påverkar isens tillväxt nästa år vilket får konsekvenser för klimatet. Forskarna varnar för att isens utbredning nästa år kan komma att bli än mindre än under rekordåret 2012.

 

Många av de globala modellerna har inte på ett bra sätt lyckats fånga hur snabbt minskningen av havsis i Arktis går. Det går fortare än de flesta simuleringar har visat.

 

Forskarna är övertygade om att årets höga temperaturer är en effekt av klimatförändringen.

– Det är förväntat. Det finns inget annat än klimatförändring som kan orsaka dessa trender. Allt pekar åt samma håll och det går allt snabbare, säger Jennifer Francis.

Rasmus Tonboe, forskare på Danmarks meteorologiska institut, DMI, säger att yttemperaturen ibland annat Barents hav är mycket varmare än normalt. För ett halvår sedan gick isen upp ovanligt tidigt vilket innebar mer öppet vatten som kunde absorbera solvärme som nu gör att Arktis är varmare.

– Det vi ser är både överraskande och alarmerande. Det här går snabbare än vad modellerna har sagt, säger Rasmus Tonboe till the Guardian.

Erik Kjellström jobbar med de klimatmodeller som bland annat ligger till grund för de klimatrapporter som IPCC gör. Och han håller med om att utvecklingen ser ut att gå snabbare än vad experterna har räknat med.

– Många av de globala modellerna har inte på ett bra sätt lyckats fånga hur snabbt minskningen av havsis i Arktis går. Det går fortare än de flesta simuleringar har visat, säger Erik Kjellström.

Däremot stämmer själva klimatscenarierna som pekar på en självförstärkande effekt. När snö och is smälter absorberar mörkare ytor mer värme som kan smälta snö och is än snabbare.

Och uppvärmningen går snabbare vid polerna, vilket också påverkar Sverige som ligger långt upp i norr.

– I en värld där årsmedeltemperaturen ökar med två grader blir ökningen mer än två grader i stora delar av landet. Allra längst upp i norr blir det över 3 grader varmare. Och på vintern blir skillnaden allra störst, säger Erik Kjellström och fortsätter:

– Vi kommer att få vänja oss vid att det blir nya värmerekord. Kanske inte varje år och varje månad, men det blir säkert nya värmerekord.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.