Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Arvet efter Stieg Larsson värt över 300 miljoner

Arvet efter författaren Stieg Larsson fortsätter att växa och är nu värt över 300 miljoner kronor. Samtidigt har fallande försäljning mer än halverat omsättningen och vinsten i bolaget som förvaltar förmögenheten.

Författaren Stieg Larssons deckartrilogi har sålt i mer än 70 miljoner exemplar världen över och intäkterna fortsätter att ticka in. Moggliden AB, som är familjen Larssons bolag som förvaltar författarens arv, omsatte under 2102 drygt 50 miljoner kronor och gjorde 28 miljoner i vinst efter skatt.

Enligt bolagets senaste årsredovisning har företaget tillgångar på drygt 317 miljoner kronor. Men även om böckerna fortsätter att dra in pengar har både omsättningen och vinsten i bolaget fallit kraftigt sedan 2010 - året efter att de svenska filmerna som bygger på Larssons trilogi visades på biograferna.

Bolaget omsatte då 135 miljoner kronor och gjorde 93 miljoner i vinst efter skatt. Året efter var omsättningen 91 miljoner och vinsten 48 miljoner, och under 2012 alltså 51 respektive 28 miljoner kronor.

Enligt familjen Larssons revisor, Gunnar Liljedahl, beror nedgången framför allt på att bokförsäljningen inte går lika bra som tidigare.

– Omsättningen sjunker eftersom att det inte är någon varuproduktion. Det är en produkt som inte är lika säljbar längre som den varit, säger han.

Men samtidigt som omsättning och vinst har fallit har lönerna till vd och styrelse gått i motsatt riktning. 2010 tog ledningen, som består av Joachim Larsson och Stieg Larssons far Erland Larsson, ut 450 000 kronor i lön. 2012 var den summan 1,5 miljoner, vilket var en ökning med 36 procent mot året före.

Varför lönerna har ökat när bolaget vinster pekar åt motsatt håll kan inte Gunnar Liljedahl säga.

– Du måste prata med Larsson hur han motiverar det.

DN har sökt Joachim Larsson, men han hälsar att via en bekant att han inte vill kommentera företagets ekonomi.

Förra året kunde tidningen Expressen berätta vilka intresseorganisationer som fick ta del av delar av de pengar som Moggliden tjänar. Den antirasistiska stiftelsen Expo, en av organisationerna som låg Larsson varmt om hjärtat, fick två miljoner kronor. Det var mest av alla organisationerna, enligt Expressen.

– Expo är viktigaste mottagaren av vårt stöd eftersom Expo var Stiegs skötebarn i många år, sade Joachim Larsson till tidningen då.

Han berättade också att Moggliden skapat en stiftelse som framöver ska dela ut 500 000 kronor per år. Syftet är enligt stiftelsens hemsida att "öka kunskap om och stärka grundläggande demokratiska värderingar främst inom åsikts- och yttrandefrihet."

Enligt Mogglidens årsredovisning har bolagets utdelningar minskat med 50 procent, från tio till fem miljoner per år, mellan 2011 och 2012.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.