Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Åsa Beckman: Att prata om sina fötter – där går gränsen

Paris Hilton 43, Michelle Obama 43, Uma Thurman 44, Oprah Winfrey 44, Nicole Kidman 43, Kate Winslet 43. Nej, det här är inte deras ålder utan skostorlek. Jag har nämligen exakt koll på kända storfotade kvinnors skonummer. Jag behöver veta att det finns fler.

I nyårsveckan sände P1:s ”Tendens” en programserie om långa kvinnor, där jag var en av de intervjuade. Det handlade om hur vi trodde att vår längd påverkat vår personlighet, yrkesval, val av män med mera. Mina 183 centimeter är i dag helt oproblematiska och jag skulle kunna prata om dem i timmar.

Men att prata om att jag är en kvinna med stora fötter – nja, där går gränsen. Faktum är att när jag funderade på om jag verkligen skulle skriva den här krönikan for en absurd tanke genom huvudet: ok, jag är ju ändå gift!

Sådana där impulstankar ska man vara observant på – de säger ofta vad något handlar om innan man själv riktigt hunnit fatta det.

Så: vad handlar fotgrejen egentligen om? På 90-talet hade skobranschen en annonskampanj på Stockholms bussar som var en plåga för oss storfotade. Den löd ”Se på dina skor – andra gör det”. Det är det. Det är det sista man vill.

Jag minns fortfarande med fasa ett skoköp som tonåring i Aten. Det var stekhett och jag blev helt enkelt tvungen att köpa sandaler. En kväll vågade jag mig in i en affär i turistkvarteren nedanför Akropolis.

När försäljaren kastade en blick på mina fötter spärrade han först upp ögonen – vilket var illa nog – sedan for han runt som en bålgeting i affären och skrek ”Big foot! Big foot!” och samlade ihop alla kunder för att de verkligen skulle komma och se mina fötter. Vilket de också gjorde. Mina stackars blad har aldrig varit större än då.

Den där fotfasan känner jag blixtsnabbt igen när jag ser den hos andra. När en likaledes storfotad väninna fyllde jämnt hade hennes arbetskamrater samlat ihop till en present.

När de förväntansfullt lämnade över det mycket avlånga paketet såg jag hur hon bleknade. Jag visste att hon tänkte: herregud, de har gett mig ett par skor, jag kommer att behöva försöka få ner mina jättefötter i dem inför alla. Nu behövde hon inte det. Det var en vas.

Allt detta handlar förstås om den gamla mögiga föreställningen om att kvinnors kroppar ska vara mindre än mäns. Och där är fötterna den svaga länken i ens könsidentitet. För att vara lång kvinna är helt ok. Visst, ens kropp är kanske längre än det manliga genomsnittet, men den har kvinnliga former. Man kvalar in som kvinna.

Men när det kommer till de enerverande fötterna är de så uppenbart jämförbara med mäns. Och då blir det inte lika roligt. Jag menar, jag är övertygad feminist, jag skulle aldrig vilja göra mig mindre än jag är, men en hall där mina vinterstövlar skulle vara mycket större än hans små rara kängor är inte helt lätt att svälja.

Ändå vimlar det av kvinnor med stora fötter. I dag har 13 procent av svenska kvinnor mellan 20 och 40 år nummer 41 i skor. Och det finns allt fler snygga skor – man är inte hänvisad till en undanskymd hylla med jättelika systerskor.

Själv är jag numera någorlunda kompis med mina fötter. Men fotskräcken är lättväckt. Här på DN:s redaktion har vi ofta stående möten och under ett sådant skickade en rolig kollega mittemot mig en mobilbild på mina fötter med texten ”Snygga skor!”. Under en sekund tyckte jag att det stod ”Stora skor!”, men sedan såg jag vad han faktiskt skrivit. Puh. Jag hade lyckats dölja det igen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.