Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Ask: Å Sveriges vägnar ber jag om ursäkt

Foto: Klara Westblom/ TT

Justitieminister Beatrice Ask (M) ber Sveriges romer om ursäkt efter DN:s avslöjande om Skånepolisens etniska register, uppger SVT. På måndag ska ministern träffa romska representanter.

– Å Sveriges vägnar ber jag naturligtvis om ursäkt. Mitt ansvar just nu är att säkerställa att detta utreds i alla delar och att vi kan hantera detta i ordnade former, säger Beatrice Ask i SVT:s Gomorron Sverige.

Enligt Ask är det rasism som ligger bakom polisens agerande, och hon ser mycket allvarligt på att polisen har brutit mot gällande regelverk. Men hon vill inte svara på SVT:s fråga om det behövs en särskild utredning som ska granska polisens agerande och Sveriges behandling av romer.

Innan en sådan kan bli aktuell vill ministern avvakta de pågående utredningar som har startats. Hon utesluter inte heller att det kan finnas fler register hos Skånepolisen.

– Det kommer att ta tid detta, men det är viktigt att det blir rätt för så här får det verkligen inte vara, säger Beatrice Ask till SVT.

Under intervjun vill Ask inte säga om någon inom polisen kan tvingas att avgå på grund av registerskandalen.

Justitieminister Beatrice Ask deltar på måndag i ett möte med romska representanter som integrationsminister Erik Ullenhag (FP) kallat till med anledning av DN:s avslöjanden.

– Det finns många som vi nu måste träffa och lyssna på. Det är viktigt för mig att ta till mig den oro och upprördhet som finns kring detta, men också hur man uppfattar att myndigheterna agerar, säger hon till TT.

– Jag delar deras upprördhet och har stor förståelse för och känner stor sorg över att många människor som tidigare i sitt liv och även i dag inte fullt ut blir respekterade som en medborgare, nu får sitt förtroende för myndigheterna väldigt skadat.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.