Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Ask: Även unga ska kunna få fotboja

Foto: Foto:Stig-Åke Jönsson

Justitieminister Beatrice Ask (M) öppnar för att införa elektronisk fotboja som straff även för unga brottslingar. I stället för att avtjäna tid på slutna institutioner kan ungdomar därmed gå i skolan eller arbeta, menar hon.

På kvällstid, helger och nätter ska de kunna förbjudas att lämna hemmet.

- Annars blir det ju bara ett fortsatt dåligt umgänge med andra som har begått brott. Klarar man inte av fotbojan är det en sluten institution som blir alternativet när det handlar om väldigt grova brott, säger hon till Svenska Dagbladet på nätet.

Men förslaget får tummen ned från oppositionen.

- Beatrice Ask måste inse att fotboja är ett alternativ till fängelse, och vi ska inte ha barn i fängelse. Alla undersökningar visar att det är farligt, säger Thomas Bodström (S), ordförande i riksdagens justitieutskott, till SvD.

De vanligaste straffen för unga mellan 15 och 20 år som begår brott är böter och ungdomstjänst. Även skyddstillsyn, fängelse och sluten ungdomsvård finns som straffalternativ.

Frågan kommer att utredas som en del i en översyn av straffsystemet som regeringen fattar beslut om på torsdag, skriver tidningen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.