Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Ask: Bra låta trollen komma ut ur mörkret

Justitieminister Beatrice Ask (M) försvarar polisens kritiserade insats vid lördagens antirasistdemonstration i Malmö. ”Polisen måste kunna ingripa när andra tar till våld”, säger hon till DN.

Mer än tusen personer samlades på lördagen i Malmö för att demonstrera mot att nazistiska Svenskarnas parti skulle hålla ett möte i stadsdelen Limhamn. Ett fåtal av demonstranterna var maskerade och angrep poliser och hästar. Polisen svarade med att skicka in ridande poliser i folkmassan. Det ledde till att flera personer skadades. En man blev också påkörd av en polisbuss.

– Utifrån de rapporter jag har sett så har jag inte anledning att kritisera polisen. Sedan är det naturligtvis olyckligt när man inte lyckas stoppa våldsanvändning och folk kommer till skada, säger Beatrice Ask.

Hur reagerar du på bilderna och filmerna från insatsen?

– Det är väldigt olyckligt över huvud taget när man ser att människor skadas. Men man måste sätta in det i ett sammanhang och se vad som hände innan.

– Det är dramatiskt när det blir upplopp. Vi hade motdemonstranter som var maskerade, som kastade ammoniak och saker mot polis, hästar och demonstranter. I grunden är det så att vi har en demonstrationsfrihet i Sverige. Det är polisens uppgift att säkra demonstrationer, men det är klart att det blir väldigt allvarligt när vissa tar till våld och då kan det hända olyckor som inte är meningen.

Vänsterpartiets partiledare, Jonas Sjöstedt, säger till Kvällsposten att polisen ”varit alldeles för generösa med att ge tillstånd till nazistmöten”.

Det är något som Beatrice Ask reagerar starkt på.

– Sjöstedt var ute och sa att en del inte borde få demonstrera. Då är vi inne på någon graderad demonstrationsrätt där vissa åsikter inte får framföras. Oavsett hur extrema åsikter man har så får man i Sverige uttala dem. Det är viktigt att vi håller hårt på den principen och ser till att vi har den öppenheten, säger hon.

Oavsett hur extrema åsikterna är så får man yttra dem?

– Det finns gränser, men de är väldigt reglerade. Vi tillåter inte hatbrott.

– Jag är den första att tycka fruktansvärt illa om Svenskarnas parti och den typen av extrema politiska rörelser, och tar vilken debatt som helst för att diskutera hur tokiga de är, och hur farliga de är för samhället. Men likväl så har man rätt i Sverige att söka tillstånd för demonstration och hålla möten. Det är för att vi i Sverige har bestämt oss för att det är bättre att trollen kommer ut ur mörkret och synas i kanterna. Då kan de goda krafterna ta itu med dem.

Fakta: Svenskarnas parti

• Härstammar från nazistiska Nationalsocialistisk front (NSF) bildat 1994. Flera ledande personer i SVP var med i NSF.

• Står för antidemokrati och antisemitism, förordar etniskt rena svenskar och utvisning av alla icke-européer.

• Ställde 2010 upp i riksdagsvalet och i ett tiotal kommunval. Vann en plats i Grästorps kommunfullmäktige, men personen bodde inte i kommunen och uteslöts inom kort. Fick in en ledamot i Lidköpings kommun tack vare att en äldre känd nazist som politisk vilde kunde utnyttja ett mandat för Sverigedemokraterna.

• Kandiderar inför valet 2014 i 34 kommunval, sex landstingsval och i riksdagsvalet.

• Fick 681 röster i riksdagsvalet 2010 och 890 röster i årets EU-val.

Källor: Expo, TTELA, Valmyndigheten (TT)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.