Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Ask: Ett väldigt unikt beslut

Sture Bergwall dömdes felaktigt för åtta mord. Men ingen av de ansvariga som gjorde att han fälldes kommer ställas till svars för rättshärvan när det sista åtalet har lagt ned. Men nu ska regeringen granska fallet.

– Det är ett väldigt unikt beslut och ovanligt i svensk rättshistoria. Det är allvarligt att någon har dömts för så många allvarliga brott och sedan blivit frikänd, säger justitieminister Beatrice Ask (M) till TT.

Många har benämnt fallet Thomas Quick, numera Sture Bergwall, som den värsta rättsskandalen i svensk historia. Men ingen av de ansvariga riskerar att fällas för tjänstefel, trots att samtliga domar och förundersökningar uppvisat grava misstag.

– Mer än tio år har förflutit sedan den senaste lagföringen. Eventuella tjänstefel som någon kan ha begått har preskriberats, säger riksåklagaren Anders Perklev.

Idag vill ingen av dem som pekas ut kommentera fallet. Claes Borgström, som var Sture Bergwalls försvarsadvokat under fem års tid och som kritiserats för sitt sätt att hantera fallet, meddelar via sin sekreterare att han avböjer att kommentera riksåklagarens beslut.

Den dåvarande åklagaren och idag pensionerade Christer van der Kwast vill inte heller säga något om kritiken som riktas mot honom eller de nedlagda utredningarna.

– Läs mina inlagor till JO. Det är min enda kommentar, säger han till Aftonbladet.

De andra ansvariga som pekas ut är polisen Seppo Pentinen samt Birgitta Ståhle, läkaren på Säter och psykologiprofessor Sven Å Christiansson som kallades in som sakkunnig i rättegångarna.

Riksåklagaren anser inte trots de många misstagen att det finns behov av att granska åklagarmyndigheten. Däremot har Anders Perklev beslutat om ett antal åtgärder för att undvika liknande misstag i framtiden, bland annat när det måste vara fler åklagare i ett ärende.

Men rättsväsendet kommer ändå att utsättas för en granskning av Quick-fallet. Det har regeringen beslutat, uppger justitieminister Beatrice Ask. Direktiven läggs fram i höst och ska dels redovisa rättsväsendets agerande, dels se om det finns strukturella brister

Liksom riksåklagaren ser Ask inte att det är möjligt att ställa någon enskild person inom rättsväsendet till svars för det som gick fel.

– En utredning syftar till att klarlägga enskildas straffrättsliga ansvar. Det handlar om att se till att vi har en struktur som gör att saker hanteras korrekt, säger hon.

Men kan man inte peka på vem som har gjort fel?

– Vi har inte utredningar som dömer människor. Vi har regler och preskriptionstider. Vi ska hålla oss till de grundläggande principer som gäller för prövning av om människor har agerat rätt eller fel, säger Ask.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.