Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Ask i samtal med USA om antiterroravtal

Justitieminister Beatrice Ask ska vid ett möte i Washington i slutet av oktober presentera ett förslag till avtal mellan EU och USA om ökat samarbete för att bekämpa terrorism och annan internationell brottslighet.

I slutet av april träffade hon och migrationsminister Tobias Billström USA:s justitieminister Eric Holder, som ett led i förberedelserna inför att Sverige tar över ordförandeskapet i EU vid halvårsskiftet. Holder konstaterade att en av hans viktigaste uppgifter är att arbeta för grundläggande rättsstatsprinciper, ”Rule of law”, en viktig fråga även för EU och för Sverige.

–  Vi har ofta kritiserat till exempel FN:s terrorlistningssystem som innehåller oacceptabla moment av osäkerhet, säger Beatrice Ask.

Det budskapet har Sverige och Ask framfört till USA tidigare.

–  Extrema rörelser och extrem kriminalitet måste bekämpas med blanka vapen. Det tycker jag att det finns mycket större gehör för nu, säger Beatrice Ask.

Samtalen vid mötet rörde bättre informationsutbyte, terrorism- och narkotikabekämpning, vapensmugglingen via Balkan och trafficking. Den senare frågan kommer upp på en konferens om människohandel i Bryssel i oktober.

Att Guantánamolägret ska avvecklas kan komma att involvera EU-länder, åtminstone vill USA det:

–  Holder konstaterade att Guan-tánamo är ett problem som USA skapat, men att USA är beroende av sina ”vänner” för att lösa problemet, säger Beatrice Ask.

Till exempel kan det när rättsprocesserna är klara finnas före detta Guntánamofångar som inte kan återvända till sina hemländer och som kan behöva placeras i något annat land.

–  Vi har tydligt sagt att USA inte kan söka en lösning med EU som institution, eftersom medlemsländerna har olika uppfattning och olika regelverk. I Sverige beslutar Migrationsverket på förfrågan från UNHCR under förutsättning att den berörde själv vill komma till Sverige.

Beatrice Ask konstaterar att USA inte alltid accepterat internationella domstolar och deras beslut.

–  USA kan inte bara förvänta sig att andra länder ska ställa upp på deras problem eftersom USA inte riktigt gjort hemläxan när det gäller de internationella åtagandena. När en internationell domstol dömt ska ju något land ta hand om den dömde. Där väntar vi fortfarande på att USA ska visa att de är med i samarbetet.

Justitieministern säger att hon inte givit några löften om hur Sverige kan komma att ställa sig om man skulle få en förfrågan. En annan viktig rättssäkerhetsfråga i samarbetsdiskussionerna mellan Europa och USA är integritetsfrågan.

–  USA har en tendens att ha en typ av regler för egna medborgare och andra för europeiska och and­ra medborgare. Vår grundinställning är att Europa och USA inte kan komma överens med mindre än att vi känner att europeiska medborgare har samma integritetsskydd som amerikanska medborgare.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.