Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Ask vill att sexköpare skäms öppet

Justitieminister Beatrice Ask vill att familjen ska få veta om en man är misstänkt för sexköp. ”Det är lite grann att du får skämmas på torget”, sade Beatrice Ask på ett seminarium.

På ett seminarium i riksdagen i torsdags om prostitution, sade Beatrice Ask att omgivningen bör få veta om någon är misstänkt för sexköp.

– Jag skulle kunna tänka mig att ha väldigt grälla färger på kuvertet och skicka hem till folk som var misstänkta för detta, sade hon.

– För jag tror att det värsta som kan hända många av dem som är ute och köper sex, det är att någon i omgivningen får reda på att de är ute i det här, sade Ask.

Till Aftonbladet säger hon att idén med grälla färger kanske inte var så bra. Men hon står fast vid principen.

– Rent praktiskt kanske man inte kan ha färgade kuvert, men vi måste visa vilka de är och låta människor i deras omgivning få veta, säger Ask till Aftonbladet.

Hon ska nu ta upp frågan med sina kollegor.

– Jag måste stämma av med dem. De tycker att jag är lite vild ibland, säger ministern till tidningen.

Anne Ramberg, generalsekreterare i Advokatsamfundet, är chockad över Asks uttalande och beskriver idén med de grälla kuverten som en ”hårresande tanke”.

– Det är inte en acceptabel människosyn. Det är en återgång till medeltiden, säger hon till Nyhetskanalen.se.

Ramberg menar att rättssäkerhet handlar om att en misstänkt ska dömas i domstol av en oberoende domare och inte av omgivningen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.