Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Ask vill skärpa straff för narkotikabrott

Foto: Foto

Justitieminister Beatrice Ask (M) vill skärpa straffen för narkotikabrott. Hon tycker att domstolarnas nya praxis med kortare straff skickar fel signaler och tillsätter i dag en utredning om strängare straff.

– Vi har fått en omprövning i domstolarna som skickar signalen att vi har blivit mindre restriktiva i synen på narkotikabrott. Det är inte vad regering och riksdag har tänkt sig, säger justitieministern till DN.

För ungefär två år sedan ändrade Högsta domstolen (HD) sin syn på straffen för narkotikabrott och narkotikasmuggling. Tidigare hade straffen bestämts efter listor där sorten och mängden narkotika avgjorde antalet månader eller år i fängelse. Om narkotikainnehavet var en del av eget missbruk eller organiserad försäljning spelade ingen roll.

Från 2011 och framåt har HD utarbetat nya kriterier. Förutom sort och mängd så väger domstolarna nu in hur organiserad handeln varit och i vilket syfte någon haft narkotika. När det gäller narkotikabrott som har direkt samband med eget missbruk har straffen ofta sänkts.

Den utredning som regeringen tillsätter i dag ska analysera praxis och se över straffen. Den ska överväga att ändra straffskalan och införa nya grövre brottsrubriceringar: ”synnerligen grovt narkotikabrott” respektive ”synnerligen grov narkotikasmuggling”.

– Vi behöver tydliggöra hur samhället ser på den här typen av kriminalitet, säger Beatrice Ask.

Hon säger att domstolarnas ändrade praxis orsakat upprördhet bland landets narkotikapoliser som ifrågasätter om det är meningsfullt att utreda brotten när straffen sänkts.

– Jag vill inte ha det här ifråga­sättandet, om narkotikabrott är allvarliga eller inte allvarliga.

Narkotikabrott renderar ju fortfarande väldigt stränga straff jämfört med andra brott. Räcker inte det?

– Jag tror att stränga straff när det gäller narkotikabrott är viktigt.

Blir människor bättre av att sitta längre i fängelse?

– En del av dem som döms för narkotikabrott är förslagna grovt kriminella som ägnar sig åt att smuggla och försälja livsfarliga kemikalier till människor med stora bekymmer. Det är ett väldigt allvarligt brott. Om det blir bättre eller sämre av fängelse – ja, de kan i vart fall inte hålla på att sälja narkotika när de sitter inne och det är bra så.

Regeringen har redan skärpt straffen för flera brott. Straffen för grova våldsbrott skärptes 2010, men enligt justitieministern fick det inte den effekt hon önskat i rättsväsendet. Därför har hon tillsatt en utredning om ytterligare nya skärpningar där.

Advokatsamfundets Anne Ramberg kritiserade justitieministern för detta. ”Hon går mycket långt genom att kritisera domstolarna för deras rättstillämpning, det är både ovanligt och mindre lämpligt”, sade Anne Ramberg då.

Kränker inte du domstolarnas självständighet genom att nu åter ingripa mot deras praxis?

– Jag har stor respekt för domstolarnas självständighet. Men om lagstiftaren känner att det inte fångar in det problem vi vill ta itu med eller om det inte är tillräckligt kraftfullt, då har vi verktyget lagstiftning och då ska vi använda det.

Beatrice Ask säger att det visst finns skäl för domstolarna att se över praxisen för narkotikabrott eftersom det kommit nya droger och nya sätt att handla med dem.

– Men det ska vara otvetydigt att samhället ser väldigt allvarligt på narkotikabrott. Att sänka straff utan att på annat sätt beivra eller visa med vilket allvar man ser på det här brottet, det skickar fel signal. Det här är inte ett mindre allvarligt brott än det var för tio år sedan.

Utredaren Petra Lundh, som är lagman i Södertörns tingsrätt, ska vara klar med sitt förslag den 27 juni 2014.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.