Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-26 18:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/askovader-orsakar-storningar-i-tag-och-vagtrafik/

Sverige

Åskoväder orsakar störningar i tåg- och vägtrafik

Foto: Anders Hansson

Åskovädret under natten och morgonen har orsakat problem både i tågtrafiken och på vägar i södra Sverige. I många plankorsningar låg bommarna nere och signalfel orsakade förseningar och delinställda tåg.

Under eftermiddagen åtgärdades felen på flera håll, men tågen mellan Malmö och Eslöv dras fortsatt med förseningar. 

– Det har varit väldigt mycket åska under natten och morgonen och då slås elsystemen ut. På flera sträckor ligger bommar nere fast det inte kommer några tåg, säger Katarina Wolfram, presskommunikatör på Trafikverket. 

De sträckor som har drabbats var Hässleholm–Alvesta–Kalmar, Karlskrona–Emmaboda–Kalmar samt Värnamo–Alvesta. Vissa tågavgångar ställdes in och ersättes av buss. Trafikverket hänvisar till respektive tågbolag för mer detaljerad information.

Trafikverket arbetar för fullt med att åtgärda elfelen. Men enligt Katarina Wolfram fördröjdes arbetet av det pågående åskvädret.

– Det är inte den bästa kombinationen att hålla på med elfel när det åskar, så i områden där det fortfarande åskar skickar vi inte ut personal, säger hon.

Sedan lunchtid flyter trafiken som normalt mellan Kalmar och Hässleholm respektive Karlskrona, samt mellan Värnamo och Alvesta.

SMHI utfärdade under onsdagsmorgonen en klass 1-varning för kraftiga regn- och åskskurar i stora delar av södra Sverige. 

– Lokalt har det kommit riktigt stora regnmängder, till exempel har Hästveda i norra Skåne fått 24 millimeter, säger Marie Staerk, meteorolog på SMHI.

Ovädret rör sig sakta norrut under dagen samtidigt som det ser ut att mattas av. 

– Det kan förekomma regn och åska Östergötland men där finns ingen klass 1-varning och vi kommer att plocka bort varningen i Skåne, säger Marie Staerk.

Det kommande dygnet kommer det bli fortsatt regnigt i stora delar av landet då ett nytt nederbördsområde drar in västerifrån. I Götaland, Svealand och upp över Norrland kan det bli skyfall, men det är inte på varningsnivå. 

På fredagen blir det soligare väder med mildluft som kan nå 25-gradersstrecket. Samtidigt kan det förekomma stråk av regnskurar i söder, enligt SMHI.

Många hushåll har också drabbats av elavbrott efter åskan, framför allt i Kalmar län, Kronobergs län och Skåne, men de allra flesta har fått elen tillbaka.

Läs mer: SMHI varnar för höga vattenflöden i fjällen