Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Assange åker inte frivilligt till Sverige

Julian Assanges svenske advokat Björn Hurtig säger till DN.se att hans klient är fortsatt mycket orolig för att han kan komma att utlämnas till USA. ”Han litar inte på det svenska rättsväsendet”, säger Björn Hurtig.

Björn Hurtig kom till London på måndagen och kördes då raka vägen till det Wandsworthfängelset där Julian Assange har suttit den senaste tiden.

Julian Assange har bara haft möjlighet att träffa sina försvarare under en timme varje vecka plus fyra telefonsamtal i veckan under tiden som han suttit fängslad. Men på måndagen fick advokaterna flera timmar tillsammans med honom för att kunna förbereda tisdagens domstolsförhandlingar.

– Själv har jag varit ett bollplank och den som har kunnat berätta hur det svenska rättsväsendet fungerar och i går förberedde vi oss för vad som kan hända om Julian Assange skulle tvingas ställas inför svensk domstol. Han är orolig för att utlämnas till USA. Mycket orolig och litar inte på det svenska rättssystemet. Han är övertygad om att det finns politiska motiv i botten, säger Björn Hurtig.

Björn Hurtig säger att han och de övriga advokaterna är mycket belåtna med dagens beslut av den engelska domaren. Samtidigt är ha besviken när det gäller åklagarnas överklagande.

– Det är mycket tråkigt, säger Hurtig strax före klockan 19 svensk tid.

Assange själv tänker inte frivilligt resa till Sverige:

– Han är arg för att han tycker att det han utsätts för är fel och han är full av stridsvilja. Samtidigt är han inte en person som man tvingar till något. Han åker inte till Sverige bara för att en åklagare säger så, säger Björn Hurtig.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.