Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Assange kritisk mot åklagaren

”Jag har ingen aning om vilka de är”, säger frontfiguren i Wikileaks Julian Assange om de två kvinnor som hävdar att han utsatt dem för sexbrott. Assange, som uttalar sig för Aftonbladet, riktar kritik mot åklagaren som först anhöll honom. Åklagaren själv ångrar dock inte sitt beslut.

Den sexbrottsmisstänkte Julian Assange ger i en intervju i Aftonbladet sin version av det turbulenta lördagsdygn, då anklagelserna mot honom, ursprungligen om våldtäkt, blev en världsnyhet.

Julian Assange anser att han inte kan kommentera de specifika anklagelserna om sexbrott, eftersom det ”inte finns några konkreta berättelser” från kvinnorna att ta ställning till.

– De är anonymiserade i medierna. Jag har ingen aning om vilka de är, säger Assange.

– Det jag kan säga är att jag aldrig, vare sig i Sverige eller i något annat land, haft sex med någon på ett sätt som inte byggt på total frivillighet från båda sidor.

Att Julian Assange inte omedelbart gick till polisen förklarar han med att han behövde rådgöra med olika personer och skaffa sig en advokat.

Han menar att historien skadar såväl honom själv som organisationen Wikileaks, trots att misstanken om våldtäkt är avförd.

– Ja, det ställer till med stor skada. Det har ju varit rubriker över hela världen om att jag är misstänkt för våldtäkt. De försvinner inte. Och jag vet av erfarenhet att Wikileaks fiender fortsätter att trumpeta ut saker även efter att de har blivit dementerade, säger han till Aftonbladet.

På frågan om han tror att han gått i en gillrad sexfälla svarar Assange:

– Kanske, kanske inte.

I en intervju med Aljazeera senare på söndagskvällen säger Assange att han fått varningar från den australiska underrättelsetjänsten den 11 augusti om att han kunde förvänta sig en kampanj emot hans person:

– Det är helt klart en smutskastningskampanj, enda frågan är vem som ligger bakom den, säger Assange till Aljazeera.

– Vi kan ha våra misstankar om vem som skulle tjäna på den, men utan direkta bevis så skulle jag inte vilja peka ut någon, säger han också.

Julian Assange säger till Aftonbladet att han befinner sig i Sverige hos en vän som har ett sommarhus ”norrut”. Han är kritisk mot den svenska rättsapparaten och medierna:

– Den första åklagaren bör kritiseras. Så även media som blint rapporterade om anklagelserna.

Fredagskvällens beslut att anhålla Assange i sin frånvaro misstänkt för våldtäkt upphävdes sent på lördagseftermiddagen av chefsåklagare Eva Finné. Den jouråklagare som fattade det första beslutet, Maria Häljebo Kjellstrand, säger till tidningen Expressen att hon inte ångrar sitt beslut. De uppgifter hon fick från polis ”var så övertygande” att hon fattade sitt beslut, säger hon.

Om Eva Finnés omprövning säger Häljebo Kjellstrand till Expressen:

– Antagligen har hon fått nya uppgifter. Det bör hon ha fått. Annars överprövar man inte någon annans beslut.

Hur kan misstankarna mot Assange påverka Wikileaks? Diskutera här!

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.