Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Assange: Nöjd att åklagarna kommer

Julian Assange är redo att möta svenska åklagare på Ecuadors ambassad i London. Men hans advokater kräver att man först ska få ta del av allt utredningsmaterial, rapporterar AFP.

Assange säger själv att han är mycket nöjd med att åklagarna till sist kommer till London.

– Jag har hela tiden sagt att Sverige kunde komma till Storbritannien om de bara ville tala med mig... Nu har åklagarna äntligen accepterat det, säger han till Svenska Dagbladet.

Wikileaksgrundaren anhölls i sin frånvaro 2010 misstänkt för våldtäkt och ofredande av två kvinnor. Men några förhör med honom har inte hållits.

Assange, som nekar till brott, har vägrat komma till Sverige och åklagaren har vägrat att åka till Ecuadors ambassad, dit Assange tog sin tillflykt 2012 för att undvika utlämning till Sverige.

Överåklagare Marianne Ny ändrade nyligen inställning och har begärt att få höra Assange och dna-testa honom på ambassaden.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.