Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Assange våldtäktsmisstänkt

Julian Assange är misstänkt för våldtäkt igen. Överåklagaren Marianne Ny har fattat beslut om att ta upp den nerlagda förundersökningen på nytt. Wikileaksgrundaren är även misstänkt för sexuellt tvång och sexuellt ofredande och kan bli frihetsberövad. Julian Assange nekar till alla anklagelser.

Efter att ha gått igenom alla handlingar i fallet Assange har överåklagaren Marianne Ny, vid Utvecklingscentrum i Göteborg, bestämt sig för att förundersökningen om våldtäkt ska återupptas.

Till skillnad från åklagaren, som den 25 augusti lade ner åtalet, anser hon att det finns uppgifter som pekar på att brott har begåtts. Wikielieaksgrundaren Julian Assange är åter igen misstänkt för våldtäkt.

Har det framkommit något nytt som gör att du fattar det här beslutet?
– Det är både det material som förelåg den 25 augusti då förundersökningen lades ner och material som tillkommit sedan dess som legat till grund för beslutet, säger hon till DN.se.

Vad det är för ny informationen som tillkommit och om det framkommit något viktigt när Assange själv hörts i fallet vill Marianne Ny inte gå in på.

– Jag kan inte kommentera några detaljer och vad som kommer att ske framöver för att säkra kvalitén i det arbete vi gör nu, säger hon.

Samtidigt som förundersökningen om våldtäkt återupptas har överåklagaren Marianne Ny också beslutat att förundersökningen om ofredande ska utvidgas till sexuellt tvång och sexuellt ofredande.

Enligt tidningen Expressen är det nu sannolikt att Julian Assange snart kommer att frihetsberövas. När tidningens reporter träffade Assange på onsdagen beskrev Assange det som händer som "en rättslig cirkus".

– Jag vet vad jag gjort i mitt liv. Därför vet jag att dessa anklagelser är grundlösa och störande, säger Julian Assange till Expressen.

På frågan om han är rädd för vad som kommer att hända svarar Assange:

– Jag är inte rädd. Det här är ett enormt bortslösande av tid, och så långt som jag kan se, ett missbruk av processen. Motiveringarna är oklara.

De båda kvinnorna, som är i 25–35-årsåldern, företräds av advokat Claes Borgström.

Borgström överklagade Eva Finnés beslut och hävdade att Assange bör delges misstanke om våldtäkt. Han är mycket nöjd med överåklagarens beslut säger han till TT.

Pia Engström Lindgren är biträdande jurist till Claes Borgström:

– Vi är positiva till detta och har ansett att man ska fortsätta förundersökningen, säger hon till DN.

Marianne Ny ska själv vara förundersökningsledare, men får hjälp av vice chefsåklagare Erika Lejnefors vid Väster åklagarkammare i Stockholm.

Lejnefors ska ha de löpande kontakterna med de poliser som ska utreda misstankarna. Men Marianne Ny kommer att fatta beslut i alla större frågor, som frågan om Assange ska anhållas igen och begäras häktad.

Julian Assange själv nekar till alla anklagelser, enligt TT. Han har tidigare förklarat att han blivit varnad för att kunna hamna i en fälla där olika personer kan vilja göra honom illa.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.