Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Assanges häktning står fast

03:10. Kommentarer efter beslutet i Stockholms tingsrätt.

Det svenska häktningsbeslutet mot Julian Assange kvarstår. Det beslutade tingsrätten i Stockholm efter utdragna förhandlingar på onsdagen. Beslutet innebär att Wikileaksgrundaren även i fortsättningen tvingas stanna på Ecuadors ambassad i London för att undvika att gripas och utvisas till Sverige.

Tingsrätten skriver i ett pressmeddelande att Julian Assange ”fortfarande är på sannolika skäl misstänkt för de brott han sedan tidigare är häktad för i sin utevaro (olaga tvång, sexuellt ofredande och våldtäkt, mindre grovt brott) samt att det fortfarande finns risk att han avviker eller på annat sätt undandrar sig lagföring eller straff.”

En av Julian Assanges advokater, Thomas Olsson, säger att beslutet kommer att överklagas till hovrätten:

– Vi är besvikna, vi trodde på bättre besked. En åklagare får inte rulla tummarna utan måste fortsätta med sitt fall. Därför tycker vi att det är ett felaktigt beslut.

Emma Persson, som företräder en av kvinnorna som anmält Assange, ringde sin klient direkt efter det att beslutet tagits. Till DN säger hon:

– Det är ett riktigt beslut. Det föreligger en flyktfara och det har man konstaterat tidigare. Sedan är han inte frihetsberövad utan han har valt att befinna sig där han är, det är inte samma sak som att vara frihetsberövad i Sverige. Hade han inställt sig här hade han inte behövt vara det, säger Emma Persson.

Det andra målsägarbiträdet, Elisabeth Massi Fritz, tycker även hon att Stockholms tingsrätts beslut är korrekt.

– Svenskt rättsväsende ska inte låta Assange diktera villkoren i en pågående förundersökning. Alla ska behandlas lika inför lagen även om den misstänkte heter Assange. Assange är misstänkt för allvarliga sexuella kränkningar gentemot min klient och för brottet våldtäkt råder en preskriptionstid på tio år. Förr eller senare kommer Assange gripas och föras hit till Sverige. Vi tänker inte ge upp på målsägandesidan, säger hon.

Advokat Claes Borgström, som företräder en av de målsägande kvinnorna, instämmer:

– Han är på sannolika skäl misstänkt för de här brotten och man kan inte undgå lagföring i Sverige genom att själv placera sig på Ecuadors ambassad. Han hävdar att han inte begått något brott. Då får han komma hit till Sverige så kan han höras av polis och så får åklagaren ta ställning till om det ska väckas åtal, säger Borgström.

I rättens pressmeddelande heter det vidare:

”Tingsrätten har vägt betydelsen av häktningen mot det intrång eller men i övrigt som den leder till för Julian Assange och funnit att det fortfarande finns skäl att att han ska vara häktad i sin utevaro. Detta för att försöka säkerställa att utredningen kring misstankarna och en eventuell lagföring ska kunna genomföras.

Det men och den frihetsinskränkning som ägt rum i Storbritannien är inte så omfattande att det är oproportionerligt att han är fortsatt häktad i sin utevaro. Tingsrätten har inte heller några invändingar mot åklagarnas hantering av målet.

Julian Assange har fått politisk asyl och befinner sig på en ambassad. Inte heller detta leder till att det finns skäl att häva beslutet om att han ska vara häktad i sin utevaro, säger domaren i tingsrätten.”

Det var Assanges försvarsvadvokater som begärt att tingsrätten i Stockholm skulle ompröva det snart fyra år gamla häktningsbeslutet mot den 43-årige australiern. De anser att han varit häktad längre än vad som är rimligt och att åklagare Ingrid Isgren inte gjort tillräckligt för att föra utredningen om Assange framåt, eftersom hon vägrat förhöra honom på Ecuadors ambassad i London.

– Någon måste tvinga ut åklagaren ur det här hörnet hon målat in sig i, sade Per E Samuelson, även han advokat för Assange, till DN innan onsdagens förhandling inleddes.

Det var sommaren 2010 som två kvinnor polisanmälde Julian Assange, bland annat för våldtäkt och sexuellt ofredande. Domstolens beslut på onsdagen innebär att Julian Assange även i fortsättningen inte har något annat val än att stanna på Ecuadors ambassad i London för att inte riskera att gripas av brittisk polis och utlämnas till Sverige.

Polisbevakningen av ambassaden har hittills kostat drygt 6,4 miljoner pund, motsvarande drygt 73 miljoner kronor, i polislöner och övertidskostnader, något som väckt politisk ilska i Storbritannien.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.