Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-21 05:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/assistent-satte-hundkoppel-pa-brukare/

Sverige

Assistent satte hundkoppel på brukare

När personen inte ville lämna hissen och gå in i sin lägenhet hämtade assistenten ett hundkoppel. Med kopplet runt midjan på brukaren försökte två personliga assistenter tvinga in hen i lägenheten. Nu har händelsen Lex Sarah anmälts. 

Händelsen inträffade i Mölndals kommun i oktober. En person som bor i egen lägenhet och får stöd av personliga assistenter befann sig i trapphuset. Enligt Lex Sarah-anmälan tycker personen om att åka hiss och ville inte gå in i sin lägenhet. 

När personens två assistenter försökt få hen att gå tillbaka in i sin lägenhet i flera timmar behövde en annan boende i huset som också får personlig assistans använda hissen. Den andra brukarens assistent ska ha höjt rösten, men inte kunnat få personen i trapphuset att flytta på sig. Då hämtade assistenten, enligt anmälan, ett hundkoppel och fäste detta kring midjan på personen. Tillsammans med ytterligare en assistent ska hen sedan försökt dra in personen i lägenheten. 

Den kopplade personen skrek högt, enligt anmälan. Situationen ska ha pågått i ett par minuter, tills en tredje assistent avbröt den. 

Efter händelsen blev en av assistenterna som medverkade uppsagd. Enligt anmälan ska brukaren ha återhämtat sig snabbt efter händelsen. Hen har kontakt med hemsjukvård, omsorgspsykiatri och läkare. 

DN har sökt vård- och omsorgsförvaltningen i Mölndals stad. 

Här hittar du fler artiklar från Västsverige