Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Asteroid passerade nära jorden

Asteroid 2012 TC14 (den lilla pricken i mitten av bilden) observerades av det Europeiska sydobservatoriet, ESO, i augusti. Redan då visste man att den skulle passera på drygt 40.000 kilometers avstånd från jorden vid Antarktis i oktober.
Asteroid 2012 TC14 (den lilla pricken i mitten av bilden) observerades av det Europeiska sydobservatoriet, ESO, i augusti. Redan då visste man att den skulle passera på drygt 40.000 kilometers avstånd från jorden vid Antarktis i oktober. Foto: Olivier Hainau/AP

På torsdagen passerade en asteroid anmärkningsvärt nära jorden. Denna gång fanns ingen risk för kollision men händelsen har gett forskare en möjlighet testa sina system för att upptäcka och studera asteroider.

Det är inte första gången asteroiden 2012 TC14 närmar sig jorden. Första gången, 2012, observerades den innanför månens bana omkring 95.000 kilometer från jorden. Den här gången passerade asteroiden betydligt närmare – på drygt 40.000 kilometers avstånd.

– Det är väldigt nära jorden och nära där många satelliter kretsar, säger Anders Johansen, professor i astronomi vid Lunds universitet.

Asteroiden 2012 TC14 observerades ovanför Antarktis vid klockan 6.40 svensk tid.

Den uppskattas vara i storleksordningen 10 meter och ha formen av en ”ganska stor” potatis. Den här gången fanns ingen risk för kollision med jorden.

– Man känner till dess bana ganska väl och då kan man räkna på det, säger Anders Johansen.

Asteroiden gav dock forskare världen över möjlighet att testa sina kommunikationssystem och system för att observera asteroider och öva på ett mer hotfullt scenario.

”I princip låtsades vi att det var ett kritiskt objekt som skulle kunna ha stor påverkan på jorden”, skriver Detlef Koschny på den europeiska rymdstyrelsen ESA i ett blogginlägg, rapporterar Reuters.

Bland annat upptäcktes att ett radarsystem i Puerto Rico skadats i orkanen Maria.

Enligt Anders Johansen på Lunds universitet finns i dag inga system som kan stoppa en asteroids framfart, men däremot i viss mån ändra dess bana. Mer kunskap om asteroidernas banor ger forskarna möjlighet att bättre förutsäga framtida rörelser.

Asteroid 2012 TC14 beräknas närma sig jorden nästa gång år 2079, enligt ESA.

Den anses ha likheter med den asteroid som exploderade över Tjeljabinsk i centrala Ryssland 2013, en explosion som lämnade efter sig mer än tusen skadade och raserade byggnader. Den gången kom asteroiden som en överraskning, enligt Johansen.

– Det visar att vi inte har koll på alla små asteroider, säger han och fortsätter:

– Men det här är inte asteroider som utplånar civilisationen. De riktigt farliga kommer med hundra miljoner års mellanrum enligt statistiken.

Fakta. Asteroider

En asteroid är en mindre himlakropp som går i en bana runt solen.
De första asteroiderna upptäcktes för över 200 år sedan. Först ut, 1801, var upptäckten av Ceres, den största hittills upptäckta asteroiden som dock numera betraktas som en dvärgplanet.
Asteroiderna finns i första hand i asteroidbältet mellan Mars och Jupiters banor, men forskare har även upptäckt och katalogiserat tusentals jordnära asteroider och kometer.
Källa: Nationalencyklopedin och Nasa.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.