Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Asylsökande barn får ingen mat i skolan

Bassam Kareh, 42, från Syrien med döttrarna Ghena, 7, och Ilham Kareh, 11, utanför den provisoriska skolan på Lundegårds camping på norra Öland.
Bassam Kareh, 42, från Syrien med döttrarna Ghena, 7, och Ilham Kareh, 11, utanför den provisoriska skolan på Lundegårds camping på norra Öland. Foto: Karl Nilsson
Hundratals asylsökande barn på Öland får ingen skolmat av kommunen. Utbildningschefen i Borgholm tycker att familjerna redan får bidrag för maten och att barnen kan äta hemma.

– De får ersättning för mat av staten och då kan jag känna att man måste titta över bidraget för mat så att man inte får bidrag för dubbla luncher, säger Lars Bylund.
Det var landstingets sjuksköters­ka Elisabeth Olsson som slog larm till Skolinspektionen.

Under hälsoundersökningar med barnen upptäckte hon att de inte fick någon mat i skolan. Nu har hon anmält ärendet till Skolinspektionen.

– Jag förstår inte varför inte de ska få samma rättigheter som alla andra. Är det några barn som skulle behöva skolmat så är det de här barnen, säger Elisabeth Olsson på Asyl- och flyktinghälsan i Kalmar län.

Skolinspektionen har nu påbörjat en utredning och begärt att Borgholms kommun ska förklara sig. Enligt skollagen ska alla barn i grundskolan erbjudas ”ett näringsriktigt skolmål”.

Det är oklart om den lagen även gäller de asylsökande barnen på Öland, enligt Stina Sterner, utredare på Skolinspektionen.

– Utredningen pågår, vi har inte landat i den frågan än, säger hon.

På Lundegårds camping strax norr om Köpingsvik på norra Öland lever flera hundra asylsökande familjer från i huvudsak Syrien.

I den provisoriska skolan, som är inhyst i baracker på området, går nu över 200 barn. Lärarna kämpar för att ge en så bra utbildning som möjligt efter omständigheterna.

– Det har på några veckor blivit Borgholms näst största skola, säger förskoleläraren Lotta Lind.

Få av de asylsökande känner till att deras barn har rätt till skolmat.

– Vi är väldigt tacksamma för all hjälp vi fått av Sverige, så vi ska absolut inte klaga. Men det är klart att hade de erbjudit mat till barnen hade det varit bra. Bidraget räcker bara precis och nu blir det kallt och vi behöver köpa vinterkläder, säger fyrabarnspappan Bassam Kareh, 42.

Han flydde kriget i Syrien och kom till Sverige i september med sin familj. Dottern Ghena Kareh, 7 år, är mycket glad att få gå i skolan. Lunch äter hon som de flesta andra barnen hemma med familjen och syskonen.

– Barnen älskar skolan, de säger till mig att de vill gå dit även på lördagar och söndagar, säger Bassam Kareh.

Borgholms utbildningschef Lars Bylund tycker inte att det är något konstigt att de asylsökande barnen inte får någon skolmat. Även tidigare år har de asylsökande barnen fått vara utan mat.

– Jag tycker i alla fall inte att det är mer osunt att föräldrarna själva lagar den mat som de tror att barnen mår bra av än att vi ska skicka upp kroppkakor och sånt från något centralkök i Borgholm och tro att det skulle vara bättre, säger Lars Bylund.

Tycker du inte att det är orättvis att de här barnen som redan har de rätt knapert inte ska få skolmat?

– Jag gör ingen sådan värdering, jag konstaterar ju bara att de här människorna kommer från ett främmande land i en utsatt situation och att de ändå av staten får ett bidrag för att kunna laga mat med sin familj, säger Lars Bylund.

Rektor Christina Lundberg är ansvarig för skolan på Lundegårds camping. Hon säger att de kämpar för att lösa frågan men att det är mycket komplicerat att kunna ge barnen mat med hänsyn till hygienföreskrifter och olika matkulturer.

– Vi håller på att titta på olika lösningar. Vi missunnar dem ingenting om vi bara kan hitta en lösning som är hållbar både från hygienisk och etisk synpunkt, säger hon.

Välkommen att följa DN.se även på Twitter.

Så säger lagen

Skollag (2010:800):
”Eleverna ska utan kostnad ha tillgång till böcker och andra lärverktyg som behövs för en tidsenlig utbildning samt erbjudas näringsriktiga skolmåltider.”

Om denna lag även gäller de asylsökande barnen i Borgholm ska nu Skolinspektionen ta ställning till. Utredning pågår och senast den 13 november ska Borgholms kommun ha yttrat sig om fallet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.