Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Asylsökande kvar i buss över natten

Tretton asylsökande som inte ville flytta in på asylboendet i Långserud drygt fem mil från Karlstad har suttit kvar i en buss hela natten på en parkeringsplats utanför polishuset i Karlstad. Migrationsverket är nu på väg till platsen.

De asylsökande kom från ett boende i Skara i går varifrån de skulle flyttas men när de kom fram till Långserud i Västvärmland vägrade de gå ur bussen.

En rådvill chaufför körde efter kontakt med Migrationsverket till polishuset i Karlstad där bussen blev stående.

– Personal från krim har varit och talat med dem och hjälpt dem att komma i kontakt med Migrationsverket, men de har valt att stanna kvar i bussen under natten, säger Jan-Åke Sjöström, vakthavande befäl vid Värmlands-polisen.

Personal från Migrationsverket väntas komma till bussen under förmiddagen för att tala med de 13 männen, som är från Syrien och Somalia.

– Det är ett prioriterat ärende och personal från mottagningsenheten i Karlstad kommer åka dit på förmiddagen, säger Johanna Måhlén, presskommunikatör på Migrationsverket till DN.

Enligt Nya Wermlands-Tidningen ansåg de att boendet i Långserud var alltför nedgången samtidigt som det ligger mitt ute i skogen, vilket de kände obehag inför.

I Migrationsverkets upphandlingar finns krav på att asylsökanden ska kunna ta sig fram och tillbaka på en dag från boenden till en mottagningsenhet, enligt Johanna Måhlén. I dagsläget finns 27 mottagningsenheter spridda över landet.

– Vi tar inte vad som helst utan har krav i upphandlingarna, säger hon.

För cirka två månader sedan inträffade en liknande händelse i Östersund. Då vägrade runt 30 asylsökande att gå av en buss när de skulle flytta in på det nya boendet. Situationen löste sig efter en uppgörelse med Migrationsverket. Och ytterligare en incident inträffade i början av februari där cirka 150 personer inte ville flytta från asylboendet på Vallås i Halmstad.

Mottagningssystemet fungerar så att den som söker asyl får en plats tilldelad eller så kan personen ordna sitt eget boende.

Kan de senaste händelserna vara ett tecken på att det finns brister i informationen till de asylsökande om regelverket?

– Jag kan inte svara på hur varje enhet utformar sin information. Det är det valet som man har. Men det kan vara en blandning av att det är en svår situation man hamnar i och då kanske har svårt att ta till sig information, säger Johanna Måhlén.

Hur vanligt det är att asylsökanden inte accepterar sin placering har inte Johanna Måhlén någon siffra på.

– Det händer men det brukar lösa sig, säger hon.

Efter samtal med personal från Migrationsverket på fredagsförmiddagen valde de flesta asylsökande i bussen att acceptera boendet.

– Alla utom ett par åker nu i Migrationsverkets fordon till Långserud där ska vår personal sätta sig med dem och gå igenom de möjligheter och begränsningar som finns, säger Migrationsverkets presschef Fredrik Bengtsson.

De som inte följde med i bilarna har ordnat eget boende.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.